1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Украински състави у нас за 6 септемвриХоро

Две фолклорни групи от украинското село Заря идват за концерт на 6 септември във Варна. Участието им е по покана на варненската формация „Детелина“, която поддържа приятелските връзки с бесарабските българи от три години.

70 певци и танцьори от съставите „Янка“ и „Камчик“ ще гостуват у нас от 2 до 7 септември. За млади и стари това е голямо преживяване и те репетират усърдно за изявите си в отечеството, съобщи Елена Арнаутова- председател на Асоциацията на българите в Украйна за Саратски район, област Одеса. Заря- най-голямото, до скоро чисто българско село, с 5500 души население, попада в него. При преселението на българи преди 180 години то получило името Камчик заради родния Камчийски край на бегълците от турските зверства. Съседното село в Саратски район и до днес се казва Кулевча, по името на шуменското Кюлевча.

Гостите от Украйна ще имат общи концерти с фолклорната формация „Детелина“, ръководена от Величка Трушева и в Дългопол. Там и в близкото село Аспарухово /Ченге/ те за пръв път ще търсят корените си със съдействие на читалище „Н. Й. Вапцаров“ и общината. 89 фамилии в Заря имат съхранени родословни дървета отпреди преселението. За издирването и отпечатването на паметните знаци, за създаването на етнографска сбирка в Заря, за изявите на фолклорните формации активно се ангажира кметът на Заря Анатолий Узунов, който също пристига във Варна за 6 септември. 

Той ще се срещне с кмета на район „Вл. Варненчик“ Добромир Джиков, един от спомоществователите за украинското гостуване. Помагат и много съмишленици и приятели, сподели Ясен Кръстев от „Детелина“, заел се с организация на посещението в България. Съставите от Заря имат участие в предаването „От българско по българско“ по телевизия СКАТ на 3 септември. Ще разгледат забележителностите на столицата и по обратния път към Варна ще посетят исторически места във Велико Търново, водени от н. с. Станка Димитрова от музея на Възраждането.

Младите хора от „Камчик“ ще имат срещи с връстници от Второ СОУ „Неофит Бозвели“, посетили Заря през юни. Сънародниците от Украйна ще са настанени в домове на варненските си приятели и ще скрепят сравнително новата традиция на разменени визити с общи концерти.

Концертът на „Янка“, „Камчик“ и „Детелина“ във Варна е на 6 септември от 12,00 ч. на сцена „Раковина“

26.08.2011, 15:11 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: украински състави, България, посещение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics