1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Японският премиер подаде оставкаЯпонският премиер

Японският премиер Наото Кан подаде оставка след малко повече от година начело на правителството, пише vesti.bg, позовавайки се на световните агенции.

Кан се оттегли и от ръководния пост на Демократическата партия. Рейтингът на 64-годишния Наото Кан се срина под 20% поради недоволството на японците от начина, по който се справяше с ядрената криза от аварията в АЕЦ "Фукушима" вследствие на мощното земетресение и цунами на 11 март. Той обеща да се оттегли, след като парламентът приеме два закона - за емитиране на държавни облигации за покриване на бюджетния дефицит и за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

Депутатите одобриха тази сутрин законите, посочва ДПА.Очаква се управляващата Демократическа партия да избере в понеделник новия си лидер, който според японската политическа традиция ще е и новият премиер. Гласуването в долната камара ще бъде във вторник. Смята се, че с най-големи шансове да заеме партийния и премиерския пост е бившият външен министър Сейджи Маехара от консервативното крило на ЯДП, известен с твърдия курс към Китай и Северна Корея, предаде Франс прес.

Ако бъде избран, 49-годишният Маехара ще стане най-младият премиер на Япония след Втората световна война. Досега местният печат сочеше за фаворит финансовия министър Йошихико Нода. Сред другите претенденти за премиерския пост са министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано и бившият министър на транспорта Сумио Мабучи. 

26.08.2011, 15:08 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: японски премиер, оставка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА