1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Джебчии гастролират у насДжебчия

Джебчии от околни страни идват у нас, за да извършват кражби, както и такива от България „гастролират” в Европа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Красимир Любомиров, началник-група в сектор „Улична престъпност” в СДВР. Как се избират потенциалните жертви, зависи от чисто субективната гледна точка на самия деец на престъплението. Предимно избират по-разсеяни граждани, такива с откопчани чанти, откъдето да могат да отнемат ценности, каза той.

Основно роми извършват такива кражби. В България джебчийството е силно феминизирано престъпление, тоест самото деяние се извършва главно от жени. 

Джебчийките се обучават от малки в семейството. Този „занаят” се предава от баби, майки, на деца, на снахи, на внучки. 

„Изхождайки от практиката, предимно обират възрастни хора и дребни суми, документи. Това затруднява основно хората при ваденето на нови такива”, каза Красимир Любомиров. Моментът на кражбата се избира търпеливо, но се извършва бързо, като се използва невниманието на потенциалните жертви и местата с голяма концентрация на хора. Престъпленията се извършват в градския транспорт, при качване и слизане от превозното средство, в заведенията, в големи магазини с повече хора.

Обикновено извършителите са малолетни и непълнолетни, които съгласно българското законодателство до навършване на пълнолетие са или наказателно неотговорни или частично отговорни. Налагат им се възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, каза Красимир Любомиров. По думите му - джебчийските кражби се доказват трудно. Значение има бързината на сигнала, подаден от потърпевшия, но в повечето случаи той дори не разбира, че е станал жертва на престъпление, а бива уведомен от служителите на сектора. Съветите на полицията са за повече бдителност към личните вещи, чанти, сакове, а с настъпващия есенно-зимен сезон – и с връхните дрехи, във външните джобове на които да не се оставят пари.

26.08.2011, 14:10 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: джебчии, съседни страни, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА