1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Стари хора живеят 17 години на автогараПровадия

Вече 17 години стари хора с физически увреждания в Провадия живеят в сградата на старата автогара, научи Дефакто:ВестникЪт. Обитателите на старата постройка се преместват временно там, след като през 1994 г. в старческия дом в града избухва пожар.

Преди около 3 години е приключил строежа на нов старчески дом в Провадия, но са необходими около 3,3 млн. лв. за дооборудване.

„С необходимите средства трябва да се направят рампи за хората с увреждания, както и 3 товарни асансьора”, заяви за ДЕфакто:ВестникЪт кметът на Провадия инж. Георги Янев.

В момента в сградата на бившата автогара живеят 66 души. Те са разпределени в 18 стаи на два етажа. Зданието се намира в близост до ЖП линията в Провадия. Проверка на Дефакто:ВестникЪт показа, че в дома повечето от старите хора са трудноподвижни, има и такива, които не излизат от стаите си, а тоалетните са само две- по една на етаж.

 С една от обитателките на старата автогара разговаря репортер на ДеФакто:ВестникЪт. Леля Мария е парализирана след като получава инсулт преди 5 години. Дълги години работи като възпитател в Добрич, но откакто е на легло живее в дом. „Загубихме кураж. Има хора от 20 години тук, аз съм от 5. До 70 години работех...На 30 човека една тоалетна.”

 „Ние на уж живеем тук. На уж”, разказва Сашо Георгиев, „За първи път сега го замазват. Знаете ли кой ще го купува, защото ми се струва, че като му направят ремонт и някой хайванин с много пари ще го купи”. Къде ще отиде обаче ако това се случи, Сашо не знае. Убеден е, че трите милиона за дома няма да се намерят, а и да ги даде някой, ще се откраднат и за тях няма да остане нищо. 

26.08.2011, 11:47 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Провадия, дом, стари хора, автогара

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics