1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

12 милиона по света без гражданствоНаселение

Над 12 милиона души по света не са граждани на нито една държава, предупреждава ООН, цитирана от bnews.bg. Това ги лишава от елементарни човешки права, а проблемът се разраства, защото децата на родителите без гражданство също нямат такова.

Проблемът е най-широко разпространен в страните от южна и централна Азия, Близкия Изток, Африка и Източна Европа. В нашият регион без гражданство остават предимно хора от ромски произход. Това обаче им струва много. Те са обречени на мизерия и винаги да бъдат маргинализирана група. Ако не са граждани на определена държава, те съответно нямат изрядни документи за самоличност, което пък ги лишава от правото на собственост, банкови сметки, социални помощи, да сключват брак, да пътуват извън страната или пък дори да се регистрират като родители на детето си.

В някои страни такива хора дори биват арестувани и държани дълго време зад решетките, защото не могат да докажат самоличността си. Причина хора да остават без гражданство е например при разпадането на мултинационални държави като Съветския съюз или Югославия например. Също така държави, в които се води война като Сомалия и Ирак имат много сериозен проблем с това.

25.08.2011, 11:53 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: хора, документи, гражданство

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА