1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Шистовият газ може да не е опасен?Меглена Кунева

Технологията за добив на шистов газ все още е нова и всъщност това е голямата въпросителна. Това заяви кандидатът за президент Меглена Кунева на посещение във Варна. 

„Винаги поставям безопасността на първо място, навсякъде. Новите технологии са нещо прекрасно, но трябва да са и сигурни. Иначе съм за това да имаме независими енергийни източници, но само ако са 100 % безопасни.” Така бившият еврокомисар отговори на журналистически въпрос, каква е позицията й за проучванията и евентуалния добив на шистов газ в района на град Нови пазар.

Кунева заяви, че няма предубеждения относно американските компании. Тя допълни,че преди да се стигне за дебат по темата дали България да добива шистов газ, първо трябва да се разбере технологично дали е безопасно. Дотогава прзивите за референдум били безпредметни, тъй като до момета към нашата страна нямало ясна оферта за добив на енергийния източник и дали реално съществуват залежи на шистов газ у нас. "Все едно да се притеснявате дали ще се разболеете през зимата", коментира Кунева. Според бившия министър по европейските въпроси мометът не е подходящ за обсъждане на темата и тя някак си изкуствено се наслагва в публичното пространство.

Кандидатът за президент заяви, че в петък ще се срещне със жителите на Нови пазар и ще разбере лично каква е тяхната позиция по въпроса. „Аз казвам не на риска и ние трябва да знаем има или няма такъв. В Полша се добива шистов газ, във Франция обаче има забрана за добив. Ние трябва да вземем решение, само когато сме сигурни, че технологията е безопасна. Може след 20 години да има технология, чрез която добивът на този енергиен източник да е напълно безопасна и ние да отложим добива след 20, 30 години“, каза още Кунева.

По време на пресконференцията, на която присъстваха бившият министър на транспорта Николай Василев и кандидатът за кмет на НДСВ във Варна Йордан Андреев, Меглена Кунева представи своите приоритети относно бъдещото си управление.

Според бъдещия президент основните проблеми на страната в момента са сивата икономика, корупцията, свиването на малкия и среден бизнес, огромната задлъжнялост на фирмите. Кунева разказа, че се е срещала с много хора, които се оплакват от корупцията, която ги принуждава да крият фирмите си от закона. Кунева допълни, че трябва да се развиват морския и речния  транспорт, корабостроението и земеделието. Тя представи статистика от БНБ и НСИ относно задлъжнялостта на фирмите. Според данните сумата на проблемните кредити в страната в момента е около 8,594 млрд. лв., а стойността нараства с окло 340 млн. лв. на месец. Бившият министър определи ситуацията като затворен кръг и направи паралел с кризата от 1995г.

Бившият еврокомисар сподели, че ако трябва да се промени конституцията, първо би посегнала на съдебната система. "Там е много лошо и много тясно", коментира Кунева. Тя допълни, че ако ще се свиква Велико Народно събрание обаче, първо трябва да има изготвен проект за промяна.

До момета независимият кандидат за президент е събрала 5000 подписа за няколко дни, като 1000 от тях са получени за една нощ в столицата.

24.08.2011, 17:45 Автор: Олга Добрева


Тагове: шистов газ, Меглена Кунева, кандидат за президент

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА