1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Бивш агент на ЦРУ осъди КубаЧе Гевара

Съдия във Флорида постанови Куба да плати 2,8 милиарда долара на бивш агент на ЦРУ, който е помогнал на Вашингтонв преследването и залавянето на Че Гевара, съобщи dariknews.bg позовавайки се на световните информационни агенции.

Роденият в Куба Густаво Вильолдо заведе гражданско дело срещу Куба, твърдейки че кубинското правителство го е измъчвало и е иззело имуществото на семейството му, след като Фидел Кастро дошъл на властта през 1959 г.

Съдийката от Флорида Биътрис Бучко заяви, че Вильолдо е бил измъчван пет дни в Куба и кубински агенти са се опитали да го убият няколко пъти, след като той е заминал от Куба в изгнание в САЩ. В съдебните документи по случая се казва, че кубински агенти са подтикнали бащата на Вильолдо да се самоубие през 1959 г., след като са го арестували няколко пъти и са заплашили да убият семейството му, ако не се откаже от имотите си.

 По думите на адвоката на Вильолдо Андрю Хол обезщетението на стойност 2,8 милиарда долара доста превишава по размер предходни обезщетения, за чието изплащане Куба е била осъдена в американски съдилища. Не е ясно как клиентът му ще си прибере милиардите, предвид това че конфискуваните в САЩ кубински авоари възлизат едва на 200 милиона долара.

Вильолдо е на 72 години. Той е постъпил  в американската армия през 60-те години, малко след като напуснал Куба. Като сътрудник на ЦРУ  помогнал за залавянето на дясната ръка на Кастро, родения в Аржентина революционер Че Гевара, предава БТА. Че Гевара беше заловен през 1967 г. в боливийските планини.

През 2007 г. Вильолдо продал на търг кичур от косата на Че Гевара, който отрязал като доказателство, че революционерът е убит. 

През 2009 г. съд във Флорида постановил Куба да изплати на Вильолдо 1,2 милиарда долара обезщетение заради смъртта на баща му. Решението после е отменено, след като федерален съдия постановил, че адвокатите на Вильолдо не са дали на Куба шанса да отиде на арбитраж и са нарушили по този начин законовите процедури за съдене на чужди правителства в американски съдилища.

След това  адвокатите на Вильолдо са поискали международен арбитраж, но не са получили по този въпрос отговор от кубинското правителство. Куба отказа да бъде представлявана по делото, заведено от бившия агент на ЦРУ.

24.08.2011, 14:37 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Куба, Че Гевара, ЦРУ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА