1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Варненци масово разпродават бижутаБижута

Варненци масово продават всякакви лични ценности от злато. Повече от 2 пъти е скочило изкупуването им в бижутерските ателиета. Това установи проверка сред варненски бижутери, извършена от "Монитор". Повечето от тях са отворили магазините си в района около централния пазар. На големи табели на тротоара бяха изнесли вчерашната си тарифа: купува по 42 лв./1 г злато (14 карата) и продава - по 55,79 лв. По бул. "Княз Борис І" на някои табели бяха вдигнали цената (купува) до 43 лв. Засега варненци само продават скътаните с години всевъзможни предмети от благороден метал, но малцина купуват бижута, сподели търговец в едно от златарските ателиета. По неговите думи за последните 5 г. цената, на която купуват благородния метал, се е вдигнала от 15 на 79 лв.- повече от 5 пъти. Това е основната причина за рязко скочилия интерес към продажбата на семейни ценности.

Поскъпването на златото е в резултат на световната несигурност във финансовите среди. Печатат се много пари, докато злато не може да се печата. За това в страни като Китай и други масово изкупуват жълтия метал, оттам идва и покачването, коментират местните бижутери. Във варненските ателиета най-много се предлагат за изкупуване различни видове златни монети, синджири, гривни. Все повече хора се разделят със златните си накити и защото вече нямат с какво да си плащат сметките, каза един от бижутерите. Тези дни възрастна семейна двойка му предложила брачните си халки, често купували и златни коронки на зъби.

Опасенията на бижутерите са, че бумът на цените прилича на имотния балон и скоро може да се спука. Някои от тях прогнозират това да стане още тази есен с рязък спад на котировките на световните борси. Затова повечето от тях бързат да се разделят с изкупените количества. В чужбина то се претопявало, като се изчиствало до 24 карата, след което се инвестирало в различни фондове.

Оказионите плащат по 38 лв. за грам. Заложните къщи предлагат значително по-ниска изкупна цена. Там цените са около 38 лв. за грам. Според запознати обаче там и рискът да бъдеш излъган в грамажа е изключително по-голям. Оказионите са предпочитани от закъсалите комарджии, наркомани и др. Проверката установи, че наред с уличните сарафи напоследък са се навъдили и такива, които дебнат край златарските ателиета и изкупуват златни бижута от закъсали. Те предлагат цена малко по-ниска от тази в легалните обекти, но пък не губят време да махат проценти за фирата, която се губи при претопяването на благородния метал.

Някои пунктове за скрап също са се ориентирали към ценния метал. От известно време те са започнали да изкупуват стари компютърни платки, за да извличат златото от тях. В средно голям чип можело да се открият до 3 - 4 г чисто злато. 

24.08.2011, 14:25 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: бижута, варненци, разпродажба

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА