1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Без таван за операции на деца в чужбинаОпеарция

Парите за операции и лечение на деца в чужбина, които се финансират от държавата, занапред няма да имат таван. Това ще гласуват министрите от кабинета на  заседание днес,пише в. „Монитор” . Преди два месеца беше прието ограничение на разходите.

Занапред за трансплантации в чужбина ще се заплащат до 180 000 лева на дете в рамките на една година. Ако се окаже, че се налагат контролни прегледи или продължаване на лечението след изтичането на този период, пациентът ще има право да получи пари отново.

Така се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение в чужбина, което се осъществява след решение на центъра „Лечение на деца”, обясниха от Министерството на здравеопазването. По този начин се премахва

ограничението финансиранетоот фонда

за трансплантации в чужбина да е в рамките на трикратния размер на стойността им в България. След промяната децата, нуждаещи се от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 хиляди лева, разясниха от здравното ведомство.

С изискването заплащането за трансплантации в чужбина да е трикратният размер на стойността им в България при някои видове, като бъбречните, не беше възможно да се достигне до определения таван за финансиране от фонда, припомниха от Асоциацията на бъбречно трасплантираните.

От Националната пациентска организация определиха идеята за увеличаване на сумата за лечение до 180 000 лева като задоволителна.

Не може да се каже, че това е най-доброто, но е значително по-напредничаво, отколкото да се слага таван на парите, коментира за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Нелепо е да се слага цена на живота - особено когато става дума за детски живот, категоричен беше д-р Хасърджиев.

По думите му, независимо че

сумата от 180 000 лева не е малка

лечението на някои особено тежки случаи е значително по-скъпо. За тях Националната пациентска организация предлага да се създаде специална комисия към Фонда за лечение на деца, която при необходимост да ги разглежда и да гласува отпускането на допълнителни средства. Това ще бъде предложено с писмо на здравния министър д-р Стефан Константинов до дни.

24.08.2011, 11:41 Автор: Монитор


Тагове: Министерство на здравеопазването, лечение в чужбина

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: