1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Силно земетресение евакуира ПентагонаСАЩ

Земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер разлюля източното крайбрежие на САЩ от Вирджиния до Бостън. Поради тази причина бе наредена и евакуация на Пентагона и Капитолия,съобщава mediapool.bg, позовавайки се на Ройтерс. Епицентърът на труса е бил в щата Вирджиния. Земетресението е усетено най-силно във Вашингтон и Ню Йорк. Въпреки това фондовата борса не е спряла своята работа

Сериозни трусове са усетени в Ню Йорк, като са били евакуирани кметството и редица офис сгради. Има щети по част от сгради в мегаполиса.

На знаменития монумент на Джордж Вашингтон в американската столица се е появила пукнатина. Във Вашингтон от труса е пострадала Националната катедрала, която е най-високата сграда в американската столица. Повредена е и сградата на посолството на Еквадор.

Президентът Барак Обама проведе извънредно заседание с министрите, съветниците си и представители на оперативните служби, на което е обсъдена ситуацията след земетресението, съобщи news.bg.

„На президента беше съобщено, че няма данни за големи поражения по инфраструктурата, включително летищата и атомните електроцентрали. Не са отправяни молби за помощ. Президентът помоли да му бъде предоставяна информация за развитието на ситуацията." - се казва в изявление за пресата на Белия дом.Съвещанието беше проведено чрез видеоконферентна връзка. Обама е в Масачузетс, където прекарва отпуска си.

Персоналът на контролните кули на летищата "Джон Ф. Кенеди" и "Нюарк" в Ню Йорк също са били евакуирани. Те ще бъдат инспектирани, преди полетите да бъдат възобновени, което би трябвало да стане до няколко часа.

Високоскоростният влак "Амтрак" между Вашингтон и Балтимор беше спрян за кратко, но след това тръгна отново, като се движи с намалена скорост. Двата реактора, на намираща се в близост до епицентъра на труса малка атомна електроцентрала, са се изключили автоматично, съобщи говорителят на Комисията за контрол на ядрената енергетика Дейвид Макинтаиър.

Той добави, че за момента няма яснота дали централата е пострадала. Друга АЕЦ във Вирджиния е останала без захранване, но дизелови генератори поддържат циркулацията на водата, която охлажда реакторите. Още девет атомни централи в четири щата, също са съобщили, че е усетено земетресение, но не се е наложило спирането на реактори.

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 6 км в Минерал, щата Вирджиния, който е на 92 мили югозападно от столицата. Офис служителите във Вашингтон излезли панически по улиците след труса. Това е най-мощното земетресение във Вирджиния от 115 години насам. 

Източник: mediapool.bg, news.bg

24.08.2011, 09:59 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: земетресение, САЩ, сгради, Вирджиния

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА