1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕХНОЛОГИИ

SMS-ът умира!кратко съобщение

Новото поколение мобилни телефони дава възможност за ползване на редица приложения, предоставящи опция за пращане на безплатни съобщения. Такива програми са Viber, Skype, GroupMe, Disco, Beluga, Kik, WhatsApp. Някои производители на смартфони като Research In Motion директно предлагат вградена подобна услуга, пише dnes.bg.

Очаква се тази есен Apple да пусне приложението iMessage за своя iPhone, чрез което също е възможна размяна на текстови съобщения с единствено условие за интернет връзка, каквато на практика вече е достъпна почти навсякъде.

Дори Facebook интегрира в социалната мрежа специален клиент за мобилни телефони, с помощта на който потребителите да си пращат съобщения.

Всички тези нововъведения могат да нанесат сериозен удар върху приходите на телекомуникационните компании. Защото ще направят ползването на SMS-и ненужно платено удоволствие, коментира CNN.

Само за миналата година в Съединените щати постъпленията от пращането на над 2 трилиона SMS-а са повече от 9 милиарда долара, което е близо 1/2 от общия приход за компаниите от сметките на клиентите им. 

Една от най-ниските тарифи за пускане на SMS отвъд Океана е 20 цента. Съобщението може да бъде с максимален размер от едва 160 байта, което значи, че 1 мегабайт съобщения ще струват на клиента цели 1250 долара.  

Ако потребителят се възползва от опцията за неограничен брой SMS-и срещу такса от 20 долара на месец, дори и да пише съобщения всяка минута на всеки час на всеки ден, то цената ще е 2,80 долара на мегабайт.  

В същото време обаче месечните абонаменти за ползване на интернет през смартфони варират от 25 до 30 долара за 2 гигабайта. Което прави цената на 1 мегабайт информация около 2 цента. И все повече потребители залагат на тази оферта, когато искат да пратят текстово съобщение.
  

24.08.2011, 10:02 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: sms, iPhone, мобилен телефон

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА