1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Петров предизвиква варненските медииАлексей Петров
Още снимки тук

Алексей Петров призова чрез варненските медии премиерът Бойко Борисов да спре договора с американската компания "Шеврон" за проучване и добив на шистов газ. Изявлението си кандидатът за президент направи по време на публичното връчване на събраните подписи срещу добива на шистов газ на неговата кандидат-президенстка половинка Душана Здравкова, което стана в морската столица. 

Бившият агент на Държавна сигурност повтори няколко пъти апела си пред варненските журналисти да си свършат работата като медиатори и да накарат министър-председателят да спре договора с американската компания "Шеврон" за проучвания за добив на природната суровина.  "Ако варненци подкрепят инициативата, това може да им помогне да се освободят от сегашния си кмет още на тези избори", категоричен бе Петров. 

По думите на кандидата за президент сключването на договора между България и америкаската компания не е  начинът за отстояване на национални интереси. Той припомни,че по времето, когато е бил във властта, е преговарял с няколко американски инвеститорски компании в полза на страната.

Общо 8431 са събраните подписи от Североизточна България срещу добива на шистов газ. Те ще бъдат внесени от Душана Здравкова в комисията по петиции в европарламента на 10 септември, като дотогава ще се събират още гласове. Организаторите на инициативата заявиха, че има и онлайн подписка. След предаването на подписката, Комисията по петициите в Европейския парламент ще трябва да се произнесе на открито заседание дали участвалите в инициативата против шистовия газ имат право или не. В случай, че ЕП не уважи молбата на българските противници, ще се търсят и алтернативни варианти за подкрепа на общественото недоволство по думите на Здравкова. 

"Много по-лесно е да се внесе подписка или петиция в Европейския парламент, отколкото в българския", категорична бе кандидатката за вицепрезидент. 

Председателят на Инициативния комитет на организарането на подписката от Нови пазар д-р Веско Димов повтори на няколко пъти, че организаторите сами са се обърнали за помощ към Душана Здравкова в качеството й на бивш евродепутат,  за да може подписката им да стигне до европейската институция. 

Организаторите на инициативата припомниха, че добивът на шистов газ е забранен във Франция, като лиценза на "Шеврон" в страната е отнет и проучванията за шистов газ са спрени, а в САЩ 250 общини са приели петиция срещу добива на енергийния източник. На 5 септември се планувал голям митинг в Ню Йорк срещу добива на шистовия газ.

Петров припомни, че излиза на изборите като самостоятелен кандидат.

"Все още не съм получавал предложения от неправителствени организации за подкрепа в кандидат президентската кампания, но ще се радвам ако такива ме подкрепят", заяви пред Дефакто:ВестникЪт Алексей Петров. Той отрече да е говорил с представители на сдружение "СИЛА" на тази тема. 

Каузата срещу добива на шистов газ се зароди в Нови Пазар, след като България даде зелена светлина на американската компания "Шеврон" за проучване на наличието на енергиийният източник у нас в терена на Североизточна България. Само за започване на процедурата компанията плаща 30 млн. лв. на страната ни.  В шуменското градче Нови пазар група лекари създадоха Инициативен комитет за събиране на подписи срещу шистовия газ.

Остава да разберем дали подкрепата на кандидат-президенстката двойка ще увенчае с успех каузата на природозащитниците месец преди изборите. 

23.08.2011, 16:27 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: шистов газ, Алексей Петров, Душана Здравкова, подписка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center