1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Нов опасен вирус по моретоВирус

Стомашна инфекция с диария и повръщане ни удря в края на лятото заради лошата хигиена в морските ни курорти. Пикът й се очаква в края на август и началото на септември.Вирусът ще се характеризира с диария и повръщане, които обезводняват за часове, поразяват и бъбреците, пише в. "Монитор". Това съобщи проф. д-р Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология и завеждаща отдел в Националния център по заразни и паразитни болести

Новата болест като обичаен летен грип. Докато обаче човек се усети, започват неудържимо и стомашните неразположения, разясниха инфекционисти. От заразяването до проявяването на заболяването минават не повече от шест часа. То се предава много лесно не само с пръски от кихане и кашляне, и целувки, но с ползването на общи хавлиени кърпи и дори само от моментното дръпване от цигара. По думите й 697 човека с остра форма на инфекцията които са потърсили помощ от спешните кабинети, са регистрирани за по-малко  от седмица у нас. Според проф. Кожухарова до голяма степен стомашната инфекция се дължи на недобра хигиена в капанчетата по морето, а туристите и пътуванията в сезона на отпуските допринасят за бързото разпространяване на заразата.

По мнението на експертите тя е от такъв характер, че от нея за по-малко от две денонощия може да пламне цял средно голям столичен квартал. Националния институт за заразни и паразитни болести.съветва по време на заболяването, дори още щом човек усети стомашно неразположение трябва да отиде при джипито си. Ако това се случи в почивните дни, да не се бави и да отиде в спешните центрове.

23.08.2011, 13:10 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: вирус, море

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА