1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Затъпяваме на плажаПлаж

Преди пътуване, когато хората мислят за маршрута, коефициентът им на интелигентност се покачва с до 10 пункта, пише actualno.com.

Авторът на изследването проф. Уилсън нарича този феномен „инфомания”. Човешкият мозък в обичайното си състояние на работа изпълнява едновременно няколко задачи, но главната мисъл, в случая търсенето на маршрут за пътуване, го натоварва рязко.

Към информацията се прибавя и т. нар. „стрес на пътешественика”, предизвикан от вълнението преди пътуване. Повишава се нивото на кортизол - хормона на стреса, което понижава кратковременната памет. Релаксиращите напитки, приети по време на пътуване, също намаляват IQ. Така, че нещата се уравновесяват.

На плажа обикновено бездействието ограничава постъпването на кислород към мозъка. Като прибавим към това и дехидратацията, предизвикана от горещините и алкохола, това намалява обема на работа на мозъчните клетки с 15%. Професор Зигфрид Лех от университета „Ерланген” в Германия, специалист по умствена работоспособност, предполага, че челният дял на мозъка под въздействие на слънчевите лъчи се дехидратира.

Студените напитки, така популярни на плажа, според изследователи, намаляват интелекта с 10 пункта, защото кръвта преминава от мозъка към стомаха, за да балансира понижаването на температурата. За две седмици почивка на плажа човек губи 20 пункта от интелекта си, което представлява разликата в IQ-то на отличници и лоши студенти в университета.

За да предотвратите намаляването на интелекта, може да вземете със себе си на плажа шах или книга и показателите на IQ бързо ще се възстановят.

23.08.2011, 10:59 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: коефициент, плаж, интелект

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center