1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Игнатов е ok с чуждицитеСергей Игнатов

Министърът на просветата Игнатов обясни, че според негоняма нужда от нов закон за българския език, защото „езикът е саморегулираща и саморазвиваща се система" По думите му забраната за използване на чуждици е абсолютно ненужна, съобщи news.bg

Според министъра, едно законодателство в тази насока няма да помогне с нищо.
„Само ще се присъединим към държавите, които имат такова законодателство, но те нямат кой знае какви успехи", смята Сергей Игнатов. Задължителната употреба на българския език на публични места е указана и в други закони и според него няма нужда от допълнителна изрична наредба.

Образователният министър е на мнение, че България имала голям грях след 9 септември 1944,тъй като тогава били приети изменения в правописа, които отдалечили българския език от диаспората ни зад граница.

"Там може да се помисли за смекчаване на нормите", посочи министърът. В каква посока обаче ще е това смекчаване, не стана ясно.

Според министъра чуждиците не са толкова „страшни". "Има много думи, които нямат славянски произход, но вече са български", коментира Игнатов. Според него една забрана на чуждиците би била неуспешна. 
"Как ще наричаме тогава университета, катедрите, доцентите, професорите? А парламентарната комисия как ще наричаме?", запита риторично образователният министър.

По думите му, нямаме нужда България да преживява отново „този патриотичен, пуристичен спазъм за последен път отпреди 50 години". След това са правени такива опити, но няма нужда от него.

Министърът на образованието коментира още, чебългарската емиграция започва да се завръща, което е добрата новина. По думите му, само през миналата година около 200 000 души по неофициални данни са започнали да се движат към България.

Игнатов посочи, че първокласниците тази година ще бъдат малко повече в сравнение с 2010 г. Той каза, че пред министерството, което оглавява, има ново предизвикателство - как да се обучат децата, които са родени в чужбина.

22.08.2011, 16:44 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: чуждици, Сергей Игнатов, български език

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics