1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

”Любовта е лудост” завладява Варна”Любовта е лудост”

Броени дни остават преди започването на 19-тия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост". Кинофестът започва на 26 август и ще продължи до 1 септември. По традицията прожекциите на лентите ще се завъртят във Фестивален и конгресен център  във Варна. Общо 57 филма и близо 20 страни ще вземат участие в това издание на конкурса. 

Френският филм "Толкова много любов" официално ще открие кинофестивала. "Корави старчета" на режисьора Пламен Масларов е българският филм в конкурсната програма от 12 заглавия от Русия, Унгария, Франция, САЩ, Турция, Казахстан, Германия, Полша, Иран. 

Режисьорът Иван Павлов е председател на международното жури, в което са още актрисите Весела Казакова и Хенгаме Газиани от Иран, отличена с наградата за женска роля преди две години на "Любовта е лудост". Зрителите ще могат да я гледат във филма "Пауни без пера" в съпътстващата програма на тазгодишния фестивал.

Тази година - извън конкурса - с българско участие са "Седем дни в рая" на Таня Богомилова, копродукция с Великобритания, "И нямаше по-добър брат" (Русия-Азербайджан-България) на Мурат Ибрахимбеков и "Отлъчването" на американския режисьор Майкъл Ландън-младши, сниман от оператора Христо Бакалов, който живее в САЩ.

Сред акцентите във фестивалната програма е честването на годишнини от рождението на именити наши кинематографисти. Предвидена е кръгла маса за разпространението на българските филми. С прожекции на техни филми и с научна конференция ще бъдат почетени Васил Гендов, пионер на българското кино и "патрон" на фестивала, който носи името на негов филм, и Захари Жандов. Специални прожекции ще има и по повод на 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец и 70-годишнината от рождението на драматурга Станислав Стратиев, съобщава БиТиВи.

По случай 60-ия рожден ден на актьора Иван Иванов ще бъде показан хитът "Всичко е любов". Сред световните майстори, на които ще бъде отдадено дължимото на феста, са унгарският режисьор Миклош Янчо - с най-новия му филм, руският комик Юрий Никулин - с някои от най-добрите му продукции.

Панорама на новото казахско кино, непознато у нас през последните 20 години, също е включено в програмата . За първи път на фестивала - в конкурса, ще бъде показан индийски филм  - "Две пари за слънцето, четири - за дъжда" на Дипти Навал, посочиха организаторите. Артфилми от Италия, Белгия и Холандия, участвали с успех на много фестивали, ще представи Международният филмов фестивал на Умбрия, който се организира в Терни (Италия) от шест години.

Очакват се специални гости от Унгария, Русия, Сърбия, Италия, Азербайджан. Партньори на фестивала са Българската национална филмотека, културните центрове на Германия, Русия, Иран, посолството на Казахстан.

Снимка: архив

22.08.2011, 14:42 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: "Любовта е лудост", кинофестивал, филми, международен

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center