1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Забраняват храните по плажаПлаж

Изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи, че се готвят нови по-тежки санкции за предлагане на храни без ясен произход или с изтекъл срок на годност, съобщава vesti.bg.

Налага се промяна в закона, тъй като считаме, че санкциите не са достатъчни и те трябва да бъдат завишени, каза той в интервю за Би Ти Ви тази сутрин. Войнов обясни, че при повторно нарушение, търговецът ще бъде предаван на прокуратурата, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Към момента обаче законът е разписан така, че на въпросният виновник могат да бъдат повдигнати обвинения, само ако чрез предлаганите от него храни, е била причинена смъртта на човек, обясни шефът на БАБХ. Идеята е това да бъде криминализирано и за този, който умишлено нарушава закона, заблуждава потребителя и препакетира стара храна, трябва да има строги наказания, подчерта Йордан Войнов. Той съобщи и за идея да се категоризират местата, които могат да предлагат "ол инклузив" от следващия сезон. "Натъкнахме се на предлагане на храни на плажната ивица - нещо недопустимо, което е практика от години. Концесионерите не бива да допускат подобна търговия, защото тя е опасна", каза Войнов.

Миналата седмица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че се готвят нови законодателни мерки, с които да се повишат глобите и да има последващи действия след санкции при нарушения на ресторантьори и търговци. Найденов предупреди, че при нарушения и предлагане на препакетирани храни с изтекъл срок на годност може да се стигне дори до затваряне на магазини от големи вериги.

22.08.2011, 14:23 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: храна, плаж, забрана БАБХ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center