1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Гъби - убийци превземат ЗемятаОтровни гъби

Ако човечеството не овладее парниковия ефект и не спре климатичните промени, ни очаква масово измиране на биологичните видове, както преди 250 милиона години, когато господари на Земята са станали гъби-убийци, прогнозира британски учен сп. "Ню сайънтист", пише actualno.com.

Голямата "метла" на животни и растения е била регистрирана през периода перм, когато 95 на сто от живите същества са били заличени от лицето на планетата. Според Марк Сефтън от лондонския "Импириъл колидж" страничен ефект от масовите вулканични изригвания, които са предизвикали глобалната катастрофа, е масовата напаст на всепоглъщащите гъби. Ученият дълго време бил заинтригуван от тайнствения слой от фосилизирани нишки, които открил в скалите от епохата на перм.

"Подобни фосилни образувания може да намерите навсякъде по света, но в никой друг геологичен пласт", твърди Сефтън. Отначало се е считало, че това са седименти от гъби, които са нападнали растенията, след като са измрели. Други учени са предполагали, че става дума за морски водорасли, но тогава не е ясно как са попаднали върху дърветата и са ги "изяли". За да разгадае мистерията Сефтън е потърсил помощта на колеги от холандския университет в Утрехт и от Калифорнийския в Бъркли. Фосилите бързо били идентифицирани и оприличени на съвременната гъба Rhizoctonia. Учените веднага си дали сметка, че тогава тя е причинила истински мор на планетата. Коварната гъба има странен нрав. Тя дебне в почвата в очакване имунната система на близките растения да отслабне. Точно това е станало през перм, когато флората е била омаломощена от вулканичните изригвания, голямата жега и киселинните дъждове. 

"Нашествието на гъбите през перм и последвалото унищожение трябва да ни е обица на ухото", твърди Сефтън. Климатичните промени и човешката дейност отслабват флората в глобален мащаб. Това ще даде повод на спорите отново да атакуват с непредвидими последствия за човечеството!", предупреждава ученият. 

Специалистите припомнят, че най-пресният пример за подобна заплаха бе Черния триъгълник в Източна Европа. Киселинните дъждове, предизвикани от замърсяващата промишленост от съветската ера, унищожиха всички дървета в региона, които после бяха "погълнати" от гъбични образувания.

21.08.2011, 12:44 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: гъби-убийци, планета, живот

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА