1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Танов хвали ”Лукойл”Гориво

„Лукойл Нефтохим” полага изключително големи усилия тази година и половина, която пропуснаха с цел да изпълнят изискванията, по някакъв начин да наваксат.

Това каза Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” в интервю за предаването на БНР „Неделя 150”, цитиран от dir.bg. Вчера главният инженер на рафинерията обяви, че досега са сложени 30% от измервателните уреди, а инвестицията щяла да струва 27 млн. долара.

Скандалът с уредите в Нефтохим избухна преди месец. Тогава от Агенция Митници отнеха лиценза на рафинерията, затова че не са монтирани уреди за отчитане на входящия нефт и изходящите петролни продукти. Дни по-късно съдът върна лиценза на завода, а държавата вкара в Нефтохим 30 митничари, които на място да следят производството.

Според Танов почти всяка седмица се провеждат срещи с техни екипи и се съгласува всеки един технически проект, който позволява поетапно да се внедряват уредите с цел до средата на следващата година в 90% да бъдат изпълнени изискванията. Танов каза още, че монтирането на уредите не се е отразило върху цената на горивото, защото това са инвестиции, които са необходими за технологичния процес. „Освен за даване на данни към Агенция „Митници” с цел контрол, тези уреди са необходими за самия технологичен процес. И тези уреди е трябвало да ги има още 2006 година – от момента, в който е влязъл Законът за акцизите. Във всичките тези години явно не е имало политическа воля или някакъв страх да се прибегне към радикални мерки. Тази активност, която сега проявяват, е можела да се случи много, много преди това, каза още Танов. 

Новото сега е, че тези уреди трябва да предават данни към Агенция „Митници” онлайн, за да захранват автоматизираната система на агенцията и тя да може да прави анализ какво влиза, какво излиза и дължимите данъци дали са платени”, допълни още Ваньо Танов. Той потвърди, че основните проблеми са на площадка „Росенец”, защото там се изискват по-сериозни инвестиции и по-дълъг период от време, особено що се касае до самото пристанище.

21.08.2011, 11:34 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: "Лукойл", Вальо Танов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: