1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Искат становище на БЛС за ”Кардиолайф”Линейка

Национална пациентска организация за пореден път призовава Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз, с председател проф. Милан Миланов, в най-кратки срокове да излезе с официално становище по случаите с ампутирани крайници след направена коронарография, като: Оттам призовават Български лекарски съюз своевременно да предприеме необходимите действия, за да се запази доброто име на лекарското съсловие и да се избегне влошаване на качеството на здравеопазването и срив в обществения престиж на най-хуманната и отговорна професия, както и да бъдат защитени интересите на пациентите.

Посочи конкретните виновници за случаите на Милко Михалев и Манчо Гълъбов, за да могат пострадалите пациенти и техните близки да потърсят съдебна отговорност и адекватни обезщетения; Да предприеме съответните действия за санкциониране на виновниците; Да предприеме действия за ограничаване възникването на подобни случаи в бъдеще.

"Считаме, че е дълг на съсловната организация на лекарите да работи за повишаване престижа на професията и за спазване на законовите изисквания, правилата за добра медицинска практика, както и за добросъвестното и хуманно упражняване на професията. Зачестилите случаи на съмнения за небрежност, неспазване на основни медицински стандарти, довели до сериозни увреждания на здравето, включително и до летален изход, уронват престижа на цялото лекарско съсловие. Смятаме, че именно Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз е органът, който на съсловно ниво би следвало да разглежда компетентно и безпристрастно сигналите за нарушения, да се произнася своевременно, както и да налага наказания при установяване на нарушения", казват от Националната пациентска организация.

19.08.2011, 16:25 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: БЛС, становище, лекарска комисия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: