1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Бум на зъбните имплантиУсмивка

Близо 240 млн. пацинети са загубили един или повече зъби през 2000г. Това сочи проучване, поръчано от един от световните производители на имплантати, в Япония, Северна Америка и Западна Европа.От тях 50 млн. са лекувани чрез общоприетите зъболекарски методи и едва 5 млн. с импланти.

Днес все повече хора се доверяват на имплантологията, вместо на обичайните методи – зъбни мостове и снемаеми протези. Основните доводи на пациентите са естетично възстановяване на усмивката, сочат специалисти.

Зъбните имплантати представляват "изкуствени корени" със специфична форма и награпена повърхност. Изработват се от биологично съвместими материали. Такъв е и неутралният титан, използват се още злато, олово, циркониев диоксид.

Съвременните имплантати са винтови и са произведени от титан. Има фирми, предлагащи имплантати от циркониев диоксид, но те са все още малък процент. Според световните стандарти, имплантологично лечение се препоръчва при завършване на костния растеж. Горна възрастова граница няма.

Статистическа извадка за  пациентите, които най-често търсят тази услуга, за България също няма.  У нас младите хора, които се възползват от този метод на лечение са предимно такива, които са загубили едични зъби в следствие на инцидент. С развитието на биоматериалите и направляваната костна регенерация незабавното имплантиране след изваждане на зъб става възможно и то с висок клиничен резултат.

Стоматолизте обясняват процеса така: Имплантът се поставя на мястото на извадения зъб, като необходимата кост около него се компенсира с костен заместител. Така оздравителният процес протича паралелно с процеса на интегриране на вграденото чужду тяло.

Бумът на имплантологията се дължи на редицата предимства на този метод пред слагането на зъбни мостове и  снемаеми протези. За да се направи мост, трябва да се изпилят съседните зъби. А по отношение на снемаемите протези, няма пациент по света, който да откаже фиксирана здраво върху имплантати мостова конструкция и да предпочете снемаема протеза.  

Любопитен факти :  В музея на Харвардския университет се съхранява череп, открит в Южна Америка, със здраво срастнал в костта черен камък с формата на зъб. А по времето на фараоните в Египет са имплантирали зъби от слонова кост в челюстите на придворните дами.

19.08.2011, 13:26 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: зъбни импланти, мостове, протези, красива усмивка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: