1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Българската бира - антиоксидантБира

В 90% от изследваните най-разпространени български марки пиво се съдържа антиоксидантът глутатион, сочи научно изследване от юли на Института по криобиология и хранителни технологии, цитирано от vesti.bg.

Това е важен белтък, наличен във всички живи организми, уточняват от него.В повечето наши бири количеството на антиоксиданта е около 0,1-0,2 милиграма на литър. В най-високи дози той се намира в "живото" пиво, където се локализира основно в дрождите. Глутатионът присъства и в "младите" червени вина, след което, обаче, бързо се разгражда. Ето защо в бирата, като цяло, този антиоксидант се среща в малко по-голямо количество, в сравнение с отлежалото червено вино, обяснява д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Глутатионът е малък белтък, наличен във всички живи организми. Той е основното серосъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти.

При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови. Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, в енергийния баланс, в синтеза на белтъци и на нуклеинови киселини.

Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение и за качествата на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси в нея. По-високите концентрации на глутатион предпазват от изменения на вкусовите характеристики и на цвета на бирата.

17.08.2011, 10:34 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: бира, антиоксиданти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics