1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Намериха най-старото дърво в светаДърво

Група учени от Франция, Белгия и САЩ откриха вкаменени останки на най-старата дървесина, намирана досега, съобщи сп. "Сайънс", цитирано от dnes.bg.

Обект на изследванията са били фрагменти от древни растения, близки по строеж до рода Psilophyton, които са били открити във Франция. Датирането им е показало, че възрастта на вкаменелостта (дължината на останката от ствола е била около 12 см) е в границата между 397 и 407 милиона години. Предишният рекорд бе 385 милиона години. Отличителна особеност на многогодишните растения е, че камбият - образувателна тъкан , която позволява на стеблата и корените да растат на дебелина - функционира в зависимост от годишното време. Това води до промени във вътрешната структура на ствола (например,образуването на годишни кръгове), които се наричат вторични.

При деленето на клетките на камбия навътре се получава вторичен ксилем. Тоест проводяща тъкан, която пренася хранителните вещества по ствола. Според учените откритието ще позволи да се хвърли повече светлина върху еволюцията на растенията.

Фактът, че откритото от изследователите растение се отнася към едно от първите дървета на планетата, се потвърждава от малките му размери. Смята се, че първите многогодишни растения не са се различавали много от тревистата растителност, но само за няколко милиона години те са се развили до размерите на съвременните дървета.

16.08.2011, 16:01 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: най-старото дърво в света

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: