1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
КРИМИНАЛЕ

Заловиха нелегални цигари за 2 млн. лв.цигари
Още снимки тук

936 мастербокса с контрабандни цигари са задържани тази нощ на пристанище Варна – Запад, научи ДеФакто:ВестникЪт.

Нелегалната стока е открита на борда на контейнеровоза „Мерск Танжер”, плаващ под флага на Антигуа. Корабът е влязъл в наши води късно снощи, а по думите на митническия шеф Ваньо Танов, който е на посещение във Варна заедно с министър-председателя Бойко Борисов, плавателният съд идва  от Дубай и минава през Египет. 

Танов заяви, че нашата митница е работила съвместно с местни служби на други държави, но отказа да уточни кои са те. Нелегалната пратка е била следена от 12 дни.

 „Загубата от невнесения за цигарите акциз е 1,5-2 милиона лева, а ако папиросите бяха пласирани на българския пазар, щяха да донесат нелегални печалби за повече от 5,6  милиона лв., тъй като щяха да изместят редовните цигари на пазара”, коментира шефът на Агенция „Митници”

 Предстои да се изясни дали цигарите с марка „Палермо”, „Ибиза” и „Давидоф” са били предназаначени за родния пазар.

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че ще има уволнения, тъй като зад нелегалната дейност вероятно участват и български митничари. „Въпросът е защо тези хора са премълчали”, заяви премиерът като отказа да уточни кои точно са тези хора и допълни, че на виновниците ще се търси наказателна отговорност.

Той допълни, че следобед Ваньо Танов и шефът на Варненската митница Мая Коларова ще проверят защо и как не е подаден сигнал от началника на смяната за цигарите. 

Министър-председателят се закани до догодина февруари месец през държавата ни да не се внася нито една кутия контрабандни цигари.

„Надявам се до края на деня да стане една от най-големите операции срещу контрабанда на цигари в Европейския съюз”, заключи Борисов.

По думите на Танов от началото на годината заловените количества контрабандни стоки са над 25 пъти по-високи от миналата година, а миналата година са 70 пъти по-големи спрямо 2009 и 2008г.

 „Този вид товар се пренася най-лесно с морски транспорт, тъй като контролът се осъществява много трудно”, заключи Танов.

 Премиерът заяви още,че информационната система между митниците и НАП работи и даде за пример, че само тази седмица има 37 милиона лева повече събрани приходи от горива в сравнение с предходната.

 

16.08.2011, 12:34 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: контрабандни цигари, кораб, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Галина Демирова
16.08.2011; 16:14
как така точно където премиера почива т.е. Варна започнаха да откриват цигари !
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics