1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Празник на левичарителевичари

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките, съобщи Дарик позовавайки се на и РИА Новости.

Леворъки са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст - по-малко.При левичарите доминира дясното полукълбо на мозъка.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък, или деснорък още в утробата на майката. 

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар,БисмаркЛуи ШестнайсетиНаполеон БонапартЮлий ЦезарКарл ВеликиРамзесВториТиберийМахатма Ганди, много британски монарси, например кралица Виктория

Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старшиБенджамин Франклин иТомас ДжеферсънДжон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията от леворъки са Аристотел и НицшеЛеонардо да Винчи и Рафаело,Микеланджело и Никола ТеслаСергей Рахманинов и Луис КаролХанс КристианАндерсен

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в киното - Анджелина Джоли, посочва БТА.

източник: dariknews.bg

13.08.2011, 19:04 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: левичар, дясно полукълбо

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: