1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

ИАМА да брои труповете!Бурно море

ИАМА - Бургас си присвои заслугите за спасяването на 18 човешки живота, научи ДеФакто:ВестникЪт. Минути след като информацията за наглия PR излезе наяве, наш репортер се свърза с капитан Никифор Герчев - основател на доброволческата организация Булсар, който потвърди - 18 души, бедстващи край Созопол, са спасени от доброволци, без участието на служители на Морска администрация. От бюлетина на МВР с истината съвпада едно - катерът "Спасител 4" наистина е бил част от операцията, след като булсарци са го "задигнали". 

PR кампанията

Цялата информация в бюлетина на МВР относно спасителната акция, проведена край Созопол на 10 август, е невярна и подвеждаща. Според данните , изнесени от полицията около 19:50 часа   в Локалния координационен център, който е част от интегрираната система за наблюдение на Регионален граничен сектор – Бургас, е получено съобщение за бедстваща яхта «Олимп» с шестима български граждани на борда, сред които и 12 годишно дете. Яхтата се е намирала в близост до остров Свети Иван край Созопол, но поради поривите на вятъра, достигащи на моменти до 18 м. / сек., е станала неуправляема и заседнала в скалите около острова, разположени в северната му част. В резултат на съприкосновението със скалите корпуса на яхта «Олимп» се пропукал и започнала да навлиза вода. Бедстващите успели да слязат на острова, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, придвижващи се с катер на Морска администрация «Спасител 4» и кораб на Регионален граничен сектор – Бургас. Спасителните действия са ръководени от Локалния координационен център, като до остров Свети Иван е доплувал катера, поради наличието на плитчини и скали. Около 21.40 ч. бедстващите граждани са откарани до созополското пристанище. Паралелно с възникналия с яхтата «Олимп» инцидент, служителите от Регионален граничен сектор – Бургас и Морска администрация са се отзовали на втори сигнал за бедстващи в морето двама мъже, които с рибарската си лодка са били в района на нос Колкита, южно от Созопол. Сигналът е получен, чрез тел. 112 в 20.35 ч., като рибарите са получавали светлинна сигнализация от патрул на Регионален граничен сектор – Бургас, разположен на скалите. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, рибарите са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация «Спасител 4» и кораба на Регионален граничен сектор – Бургас. Бедстващите са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали. Рибарите са откарани до созополското пристанище, откъдето са се прибрали по домовете си.

 Каква е истината?

След получаване на сигнала за бедствие, координационният център на Гранична полиция оповестява освен морска администрация и доброволческата организация Булсар.   В Созопол са четирима човека – подводният археолог и фотограф Михаил Заимов , Владимир Явашев, Матей Матеев и Илия Минев. Четиримата веднага тръгват към бедстващата яхта „Олимп”, въпреки високото вълнение от 4 бала. В продължение на няколко часа се правят опити за освобождаване на яхтата, но надуваемата моторна лодка на булсарци не е достатъчно мощна да изтегли заседналия съд. А заради високото вълнение (над 4 бала), на опасност се излага и живота на спасителите. Тогава булсарците се сещат, че на пристанището „Марина порт” стои на съхранение един от катерите на Морска администрация – „Спасител 4”. Той  няма назначен и обучен екипаж. След като се уверяват, че всички хора от яхтата са евакуирани на брега на островчето, четиримата се връщат до „Марина порт” и заедно с управителя на пристанището „приватизират” собствеността на ИАМА и се връщат на мястото на корабокрушението.

В същото време се получава сигнал за бедствие на друга лодка –  двама рибари  са на заклещената си лодка, която потъва. След като прибират от острова хората от яхтата, добровоците спасяват и рибарите. Оказва се, че това не са единствените инциденти в същия ден. Булсарци помагат на екипажите на още 2 катера в беда, единият от които потъва, а другият е изтеглен на пясъка. С това числото на спасените за ден набъбва на 18 души.

Сложните спасителни операции са извършени без никакво участие на хора и плавателни съдове на Морска администрация, става ясно от думите на самите доброволци от Булсар, които споделиха истината пред сайта misho.eu. За служителите на ИАМА щеше да остане невеселата задача да преброят труповете ако късметът не бе на страната на бедстващите. Коментарът на капитан Герчев бе лаконичен -"Проблемът е много сериозен, но няма да се караме с Морска администрация". Доброволческата организация вече е получила извинение, но постъпката со остава некоректна, категоричен бе морският вълк. Основното притеснение на капитана бе, че техният катер също е щял да потъне по време на операцията, за която от ИАМА си приписаха заслугите. 

Малко след като истината излезе наяве, нашият екип получи изявлението на Булсар, от което публикуваме откъс:

Ние считаме, за нечестни и обидни направените изявления пред камерите на телевизиите от държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация”- Бургас, че спасителните действия са извършени от техни структури. Водени от желанието да бъде достойно отбелязан алтруизма, себеотрицанието и изпълнения граждански дълг от шепата доброволци,  Чрез това заявление информираме обществеността за случилото се и порицаваме всички опити да се изземват чужди достойно извършени дела, като неетичен и срамен факт.

13.08.2011, 16:56 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: ИАМА„ Булсар, спасителна операция

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА