1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Охридска трагедия във ВарнаКораб

Журналисти, които бяха поканени да отразят международната регата "Кор Кароли", се превърнаха в потенциални бедстващи пасажери. Причината- те бяха качени на туристически кораб с нередовни документи и надвишиха капациета на плавателния съд.

Екип на Дефакто :ВестникЪт бе на мястото на събитието.

Сигнал за претоварване на туристическия плавателен съд е получен в Изпълнителна агенция Морска администрация – Варна около 12:00 часа от служителите на Трафик контрол системата в Пристанището в морската столица. Вследствие на сигнала, инспектори от агенцията са проверили две корабчета, които  се намирали в района на Морска гара. „Едното от корабчетата е пресякло пътя на влизащ в пристанището контейнеровоз и така е привлякло вниманието на служителите”, коментира за Дефакто:ВестникЪт директорът на ИАМА Варна кап. Валентин Енчев.

Проверката на плавателните съдове е направена веднага след туровете им. Инспекторите са установили, че единият  кораб е изряден. Другият, който превозвал журналисти, има съставен акт за нередовни документи, тъй като не е минал задължителния технически преглед в началото на летния туристически сезон. „Глобата за такова нарушение е от 400 до 2000 лв”., заяви кап. Енчев.

По време на круиза с журналисти, които бяха качени на туристическо корабче, за да отразят регатата „Кор Кароли”, се оказа, че плавателния съд е пренатоварен. Вместо допустимите 32 души, на борда имаше 37 пътници. От Морска администрация сигнализираха на шкипера на плавателния съд, веднага щом забелязаха претоварването.

Репортер на Дефакто:ВестникЪт забеляза табела на борда, на която пише, че максималният брой пътници е 40. От екипажа  обясниха, че табелата е стара и капацитетът на плавателния съд в момента  е 32 –ма души.

След обаждането от Морска администрацията на корабчето, от екипажа призоваха част от репортерите да се скрият в каютата, за да не ги видят инспекторите.

Въпреки силния вятър и бурното море, плаването завърши успешно и журналистите успяха да слязат безаварийно на брега.

Справедливостта тържествува по българските земи и морета! Благодарим ти, Бойко.

12.08.2011, 18:04 Автор: Олга Добрева


Тагове: трагедия, Охрид, туристически кораб, нередовни документи, капацитет

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: