1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Опази природата, отсечи дърво?!?Отсечено дърво

Голямата верига магазини "Пикадили" се подиграва с клиентите си. Инициативата "Торбичка под наем", целяща уж да пази природата, е всъщност лесно разпознаваем трик на веригата, докарващ й нови печалби. Полиетиленовите пликчета, които до преди месеци се даваха безплатно на клиентите, сега се заплащат. От веригата обещават да върнат 5-те стотинки на всеки, който занесе обратно торбичката в магазина. След това найлонът отива за рециклиране и вероятно се връща в магазините под формата на нови торбички - всяка една на цена от 5 стотинки. 

Ако в големите магазини от веригата във Варна на ден преминават n-хиляди купувачи, то печалбата от "опазването на природата" е доста стабилна. Колко хора обаче в действителност връщат непотребните вече найлонки? "С един невидим жест променяш природата видимо" пък в сайта на веригата се мъдри поредната им еко-печалбарска инициатива - хартиени торбички. С "естетически по-приятния си вид" хартиената опаковка наистина променя природата. Все пак, за производството на хартия се използва дървесина. От което следва, че  "Пикадили" ни прозовават да пазим дърветата като просто ги изсечем и направим на хартия, в която да си слагаме киселото мляко и сиренето. 

Поради тези причини призоваваме настоящите собственици на веригата да си останат такива завинаги. Очевидно е , че ако смяната им продължи, скоро няма да ни остане и едно дърво, на което да си закичим найлоновите торбички, за които сме си платили 5 стотинки. 

12.08.2011, 13:28 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: найлонови торбички

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: