1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБРАЗОВАНИЕ

Топ 100 се размина без наше ВУЗСофийски университет

Български университет не фигурира в класацията на първите 100 университети в Европа по брой студенти, които участват в програмата за обмен на Европейския съюз „Еразъм", съобщи news.bg.

Това сочи статистиката на Европейската комисия за най-успешните висши училища в Европа през 2009/2010 година. "Еразъм" дава стипендии над 200 000 студенти от 32 държави годишно. Сред университетите, които са приели и изпратили най-много студенти по тази програма са испански висши училища. Сред десетте най-популярни чужди университети в Европа има седем испански и три италиански вуза. Университетите на Гранада, Валенсия и Политехниката на Валенсия са най-предпочитани от европейските младежи, участващи в "Еразъм".

Всеки от тях е успял да привлече между 1600 и 1900 чуждестранни студенти през миналата учебна година. Най-престижният ВУЗ в Източна Европа е Карловият университет в Прага, класиран тринадесети с 997 студенти по "Еразъм". Университетът на Гранада е изпратил и най-много свои студенти зад граница - 1851. Следват университетът "Комплутенсе" в Мадрид и Болонският университет в Италия. Два вуза от новите страни успяват да се класират сред първите десет по брой на студенти по "Еразъм" - Варшавският университет е шести, а Карловият университет е девети. В топ 20 на висшите училища, които са най-активни в осигуряването на курсове и стажове за своите студенти зад граница, има още пет испански, два полски и един чешки ВУЗ. В тази класация на 69 място е румънският университет "Александър Йоан Куза" в Яш, а 99-и е Истанбулският технически университет. "Много е жалко че българските университети отсъстват от Топ 100. Това е оценка за конвертируемостта и качеството на висшето образование у нас. Българските университети не са достатъчно открити към европейското образование", коментира евродепутатът Ивайло Калфин.

Той призовава правителството да насърчи университетите да бъдат по-отворени и да разкриват повече курсове на чужди езици. Калфин настоява банките да бъдат ангажирани в отпускането на нисколихвени кредити за стипендиантите на "Еразъм", за да може повече български студенти да си позволят финансово да се включат в европейската програма. България е сред страните, към които се проява най-малък интерес по програма "Еразъм" спрямо населението й. През миналата учебна година нашите вузове са приели общо 627 чужденци, а 1687 български студенти са получили европейски стипендии. Зад нас са само страни като Лихтенщайн и Люксембург, както и отдалечените Исландия, Кипър. Повече от 213 000 студенти са получили стипендии по програма „Еразъм" за през академичната 2009/10 година. Освен Испания, сред най-популярните дестинации са и Франция и Великобритания. Испания е държавата, която е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Франция и Германия. През 2009/10 г. бюджетът на "Еразъм" е бил 415 милиона евро.

12.08.2011, 12:32 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: класация, ВУЗ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics