1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

”Градски транспорт” единствен превозвач?Автобус

"Градски транспорт" може да стане единственият превозвач във Варна след като закупи акциите на "Транстриумф Холдинг", научи Дефакто:ВестникЪт. На 36-тото си заседание Общинският съвет гласува положително решението, което дава правомощия на Съвета на директорите на "Градски транспорт" да започне преговори за изкупуване на акциите на частното дружество.

Поемането на всички автобусни маршрути от Градски транспорт се налага заради изискване от Европейския параламент, според което общината ще получи финансиране от 48 млн. евро. Условието за спечелване на европроекта е линиите бъдат възложени само на вътрешен оператор. Целта е европарите да не бъдат харчени за частна печалба, обясни председателят на комисията по „Транспорт” Красимир Маринов.

В преговорите за закупуването на акции от "Транстриумф Холдинг" ще участват и 8 общински съветници. Решението бе взето след като повече от час местните депутати спориха по темата дали да упълномощят бордът сам да избере банка и да извърши сделката или всяко тяхно решение да се утвърждава от Общински съвет. Въпреки че не ясно дали преговорите ще започнат и ще приключат в този мандат, местните депутати решиха в тях да участва по един човек от група в ОБС, а именно Калояна Димитрова от БСП, Иван Луков от ГЕРБ, Пламен Войков от „Атака“, Владимир Тонев от „Нашият град“, Веселин Марешки от РЗС, Октай Мустафов от ДПС и Ради Радев от „Център“. В преговорите ще участва и председателят на комисията по транспорт Красимир Маринов. 

По предложение на Борислав Гуцанов, местните депутати решиха още заемът, който ще тегли „Градски транспорт“, да се гарантира от приходите на общината. 

Предстои да се проведе процедура по Закона за обществените поръчки, където ще бъде избрана банка, която е готова да даде кредита. Самата финансова институция ще направи пазарен анализ за стойността на „Транстриумф“. Ако той бъде одобрен от шефа на фирмата Антраник Шакарян сделка ще има, ако не, европроектът вероятно ще се провали, коментира председателят на комисията по транспорт. 

В момента общинската фирма „Градски транспорт“ обслужва 49 линии, а частният превозвач „Транстриумф“ - 58.

10.08.2011, 15:52 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: градски транспорт, автобуси, европроект

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics