1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

Обжалваха определението за ”Лукойл”Лукойл

Агенция "Митници" е обжалвала определението на Софийския административен съд, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта на директора й Ваньо Танов за отнемане на лицензите за данъчни складове на "Лукойл Нефтохим" – Бургас и нефтен терминал "Росенец". Жалбата е депозирана в административния съд още на 2 август, но за нея митниците намериха време да съобщят една днес – седмица по-късно, съобщава Mediapool.bg.

С определение от понеделник миналата седмица съдът върна лицензите на двете дружества с мотива, че ако останат без лиценз, ще настъпят вредни последици за дейността им, мотив, който бил предвиден в закона.

Според агенция „Митници" административният съд неправилно е приел, че дружеството "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите.

От митниците наблягат на написаното в мотивите на съда, че в цитираните договори, неспазването на които ще ощети сериозно бургаската рафинерия, че продавачът е "Лукойл България" ЕООД, и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, което е друго дружество, не е страна по договорите.

Агенция "Митници" смята още, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита. От определенията на съда ясно личи, че не са обсъдени аргументите на агенцията във възражението по жалбата, депозирани на 01.08.2011 г. в 09.00 часа, въпреки дадения от съда кратък срок (един час) за това.

Съдът не е взел предвид, че актът на директора на Агенция „Митници" подлежи на предварително изпълнение по закон - чл. 53, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове.

Съдът игнорира и важното обстоятелството, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим отложено плащане на акциз, пише в жалбата си агенцията.

Отнемането на лиценза, респективно спирането на дейност на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е закономерна последица от неизправното поведение на складодържателя по отношение на задълженията, които е имал по ЗАДС, наред с всички други лицензирани складодържатели, се казва още в документа, се обжалва определението на съда.

В кратък срок Върховният административен съд трябва да се произнесе по обжалването на митниците. От него ще зависи дали остава в сила заповедта на митниците за отнемане на лиценза на рафинерията или ще се потвърди определението на Софийския административен съд временно да бъде прекратено действието на заповедта за отнемането, докато съдът се произнесе по същество на 31 август.

Спорът между държавата и "Лукойл" бе "елегантно" пренесен в съда, като при всички решения ще бъде избегнато недоволството както от отнемането на лиценза, така и от евентуалното му връщане.

09.08.2011, 22:39 Автор: mediapool.bg


Тагове: Агенция "Митници", "Лукойл", лиценз, връщане, съд, обжалване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics