1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

”СИЛА” сондира и във ВарнаГаз

Протестите срещу добива на шистов газ във Варненско нарастват, научи Дефакто:ВестникЪт. 

На 5-ти август, ден след като разговаряхме с кмета на Суворово Павлин Параскевов, инициаторите на подписката срещу добива на шистов газ са се срещнали с градоначалника. "Поговорихме с организаторите от инициативния комитет, а подписите в Суворово ще се събират до четвъртък", потвърди кметът. За протестната инициатива разказа Катя Иванова, бивш член на сдружение "СИЛА" от Варна. 

"Вчера в 19:00 часа направихме импровизиран флашмоб (моментно струпване на хора) пред Община Варна и дадохме начало на събиране на подписи и в морската столица", обяви Иванова. В четвъртък организаторите ще съберат всички дадени подписи от областните градове, които се включват в протеста срещу шистовия газ и ще ги предадат на Душана Здравкова, която също подкрепя инициативата. Кандидатката за вицепрезидент ще внесе подписите в ЕП в комисията по петициите. До момента близо 3500 души от Североизточна България са се разписали в подкрепа на каузата. 

В четвъртък инициаторите обмислят да направят и по-мащабно протестно събиране във Варна, под формата на флашмоб.

Междувременно вчера в медийното пространство излезе твърдението, че членовете от  "СИЛА" от 9-те областни града, които подкрепят подписката и петицията срещу добиването на шистов газ, са напуснали сдружението. Като мотив те посочват взимането на еднолични решения от председателя на организацията Чавдар Здравков. Друга причина била липсата на връзка между местните структури и централното ръководство в София. 

"Екипът не се стимулира чрез „градивни спорове”, а чрез обиди, голи нападки, неподплатени обвинения, чрез създаване на параноична обстановка, в постоянните интриги", посочват отцепилите се в съобщение до медиите. 
Бившите членове на сдружението заявиха, че продължават гражданските инициативи без "СИЛА".

"Смятам твърденията, които се посочват от тези хора, за нереални", заяви за Дефакто:ВестникЪт председателят на "СИЛА" Чавдар Здравков. "Всъщност отцепилите се от сдружението са 5 души от 3 града- Варна, Русе и Бургас. А останалите, които са напуснали нашата организация, не са били въобще официални членове. Не мога да разбера защо са тези очерняния в медиите", обясни Здравков. Той добави, че продължава да има структури на местно ниво на сдружението и в трите града.

Каузата срещу добива на шистов газ се е зародила в Нови Пазар. В шуменското градче група лекари създали Инициативен комитет за събиране на подписи срещу енергийния източник. "Чухме за проблема в медиите и решихме да направим нещо", сподели един от членовете на Инициативния комитет д-р Румен Маринов. Ентусиастите решили да потърсят помощта на Душана Здравкова в качеството й на бивш съдия. Събраните 2200 подписа от Нови пазар вече са оформени в петиция. Тя е изпратена в Европейския парламент с подкрепата на евродепутати от Германия и Франция, разказа д-р Маринов. "В момента инициативата продължава, тъй като хората от цяла България се активизираха и искат да се включат", добави лекарят. Той разказа, че когато организаторите от Нови пазар отишли в София да дадат пресконференция по темата се срещнали с младежи от "СИЛА". Така членовете от неправителствената органзиация се включили в протестната инициатива. 

Вчера на организиран флашмоб в София пред Министерството на икономиката и енергетиката стана ясно от един от участниците, че руска компания е получила разрешение за проучвания за газ в село Рогозина, Генерал Тошево. "Става въпрос за природен газ, а не за шистов", категоричен бе кметът на Генерал Тошево Димитър Петров. Той разказа, че съществува сключен договор с руската компания отдавна и експерти са изследвали терена за осигуряване на трасе преди две години, а сега трябвало да правят сондаж. 

09.08.2011, 15:14 Автор: Олга Добрева


Тагове: "СИЛА", шистов газ, флашмоб, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА