1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Внимание: Жеги!Слънце
Още снимки тук

Днес е обявен код жълто в 11 области в България, заради  високите температури, съобщават от НИМХ.

Опасност от жеги има за областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Русе и Плевен.

Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни за сезона, но трябва да бъдете по предпазливи, съветват метереолози. Времето е потенциално опасно, допълват експертите.

През целия ден  ще бъде слънчево, след обяд отново горещо.

Лекари припомнят, че летните жеги крият редица рискове за  здравето. Разходките навън в обедните часове не са препоръчителни. Трябва да се носят светли памучни дрехи и шапки.Консумирайте повече плодове и зеленчуци и много течности до 2-3 л. дневно, като избягвайте приема на кафе и алкохол.

Хората със сърдечно-съдови заболявания, бременни жени и деца трябва да ограничат излизания на открито. За хипертониците е добре да редуцират предписаните медикаменти, тъй като горещото време  е предпоставка за понижаване на стойностите на кръвното налягане.
Специалисти припомнят да бъдете по внимателни с използването на климатичните системи вкъщи или на работното място. Разликата между външната температура и климатизираното помещение не трябва да надвишава 10 градуса.

Обръщайте внимание за симптоми на хипертермия, алармират експерти. Прегряването на тялото е често срещано явление  в летните жеги.

Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Каквито и да са те, в повечето случаи се проявяват постепенно, но има и случаи, когато състоянието се влошава внезапно.
Най-често срещаните симптоми на хипертермия, вследствие на слънчев удар са намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване или изсъхване на кожата. 

Варненци намират различни начини за справяне с горещините.

09.08.2011, 12:12 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: жеги, код жълто, хипертермия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center