1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Шок на ”Уолстрийт”Комп

Вълненията на световните пазари, предизвикани от заплахата от дългова криза в Европа и от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, днес доведоха до срив на борсите, пише news.bg, позовавайки се на световните информационни агенции.

Късно снощи "Уолстрийт" понесе най-тежките удари от края на 2008 година. Индексът "Дау Джоунс" се срина с 5,6 процента, а "Насдак" - с близо 7 на сто. Масовата разпродажба на акции в САЩ повлече тази сутрин и индексите в Токио, Сеул, Хонконг.

Повечето дилъри продават акции поради страховете от нова рецесия в САЩ.

Европейската централна банка от сутринта започна да изкупува испански и италиански облигации, за да предотврати евентуален гръцки сценарий в двете средиземноморски страни. Засега намесата успя да успокои дилърите в двете страни.

На други фондови пазари в Европа обаче индеските продължават да падат - германският Dax си понижи с 3,75%, френският CAC40 - с 3,19%.
Над 2% е спадът на британския индекс FTSE 100.

Азиатските борси същи реагираха на страховете от рецесия.

Японският индекс Nikkei изгуби 2,4% и достигна минималната си стойност от за периода от месец март досега.
Водещият фондов индекс в Южна Корея KOSPI пасна с 5%, хонгконгският - с 4%, индийският - с  3%.

Анализаторите предупреждават, че в близките седмици пазарите ще останат нестабилни, независимо от усилията на Г7 и Европейската централна банка.

В същото време цената на петрола тази сутрин отбеляза силен спад при търговията на азиатския пазар, като видът „Брент" мина под 100 долара за барел.

В сутрешните сделки в Азия барел „Брент" се продаваше с 3,83 долара по-евтино от предния ден, като цената достигна 99,91 долара. Малко по-рано, на борсата в Ню Йорк, видът „Лайт суит круд" падна до 76,08 долара за барел, губейки 5,23 долара от стойността си.

Петролният пазар продължава да търпи ударната вълна, предизвикана от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, което повлия на прогнозите за търсенето на суровината.

09.08.2011, 10:04 Автор: news.bg


Тагове: шок, "Уолстрийт", индекс, борси, криза

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА