1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБРАЗОВАНИЕ

Майки не пускат 5-годишни на училище

Бъдещите първокласници обичали да си поспиват следобед
Задължителната подготовка само ще затормози малчуганите


Деца

Решението 5-годишните деца да се пращат задължително на предучилищна подготовка не среща родителска подкрепа. Това показа проучване на "Позвънете: ВестникЪт". Според майките и татковците вкарването на децата в клас ги лишава от възможността да се насладят на детството си. "Не съм съгласна детето ми да ходи на училище на тази възраст. Все пак там средата е много по-различна", казва Мария Велешка, майка на момиченце. Според нея трябва да се изясни какво точно се разбира под предучилищна подготовка - правене на ченгелчета, учене на абзуката, писане на буквите или учене на чужд език. Бих застанала зад тази промяна, ако програмата е адаптирана за възрастта на децата и ако са в детските градини, посочи варненката. Тя не оправдава избързването с решението предвид това, че местата в детските градини не достигат. Когато направят достатъчно градини, тогава да въведат задължителна предучилищна подготовка за децата на пет години, заявява Велешка и пита родителите какво са виновни. "Ако ми дават не 240, а 540 лева майчински помощи на месец, с удоволствие ще си гледам детето и в къщи", допълва жената. "Едно дете има нужда да се развива като играе, общува с връстници, да запомни детството си. Всички сме били деца и знаем за какво става въпрос. Не може на 5 години да се учи да пише и да смята", категоричен бе и Богдан Георгиев. Синът му е на 6 години и ходи на предучилищна, но предпочита игрите навън. Не е добре мозъците на децата да се затормозяват на толкова ранна възраст, смята таткото, според когото с нововъведението децата само ще се объркат.

Не липсва и противоположното мнение, че по-ранната предучилищна подготовка ще помогне на децата да избегнат шока от първата среща с училището. Това, което се учи в първи клас е много сложно за едно дете, заяви Сияна Илиева, майка на двама сина. Според нея средата в детската градина предполага повече игра и така се размива усещането за задължение, че трябва да се научи нещо.

Петгодишните деца не се различават от по-малките и обичат да спят следобед. От тази гледна точка е по-добре те да бъдат в детските градини, където обучението е целодневно. Тази позиция пък застъпиха директори на забавачници. Следобедният сън е много важен за здравето на децата, коментира Елена Гаданчева, директор на ОДЗ "Дружба". По думите й, от петдесетината деца в двете предучилищни групи в градината, само 3-4 не лягали да спат във времето от 13,30 до 15 часа. На въпроса дали не е твърде рано децата да започнат да учат на пет години, педагозите отговарят, че зависи от индивидуалните им способности. Има деца, които от по-рано се научават да четат и пишат, докато на други им трябва повече време. Наблюденията обаче сочат, че малчуганите, които са били на предучилищна, много по-лесно се оправят в първи клас. При тях липсвал този стрес, който обикновено се появява при хлапетата, тръгнали директно на училище. Това мнение споделяли и педагогическите съветници в школата.

Според данни на общинската образователна дирекция в момента в предучилищни групи са обхванати2640 от общо 3102 шестгодишни деца. 2005 от тях ходят на градина, а 635 - на училище. От 3539 петгодишни малчугани, в заведения се обучават 2803, като болшинството - 2471 са в групи в градини. Догодина на задължителен прием в предучилищни групи ще подлежат повече от 5000 петгодишни деца. На този етап от общината не казват категорично дали ще се търсят повече възможности за приемане на хлапетата в градините или в училищата.

25.02.2011, 21:11 Автор: Милена Радойчева


Тагове: майки, деца, предучилищна подготовка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics