1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Сами избираме кога да почивамеВарна

Тази година празникът на Варна- 15 август се пада в понеделник. Поради тази причина решихме да проверим дали  вече има официално излязло решение за обявяването за почивен  Денят на морската столица. Оказа се, че такова все още няма, а от пресцентъра на Община Варна не ни дадоха ясен и категоричен отговор дали варненци ще ходят на работа на празника си, или няма. Решението щяло да бъде взето на 10-ти август, когато общинските съветници го гласуват на сесия.

Досега предложенията за обявяването за почивни дни на градовете се взимаха от Министерски съвет.

Преди около месец и полвина (на 19 юни 2011г.) в медиите излезе новина, че кметът Кирил Йорданов ще внесе в Министерски съвет предложение Денят на Варна да бъде обявен за неработен за жителите на града. Той беше подкрепен и от министър-председателя, който по това време бе на посещение в курорта „Златни пясъци”. Тогава Борисов пък заяви, че чака кмета да внесе предложението, за да могат и тази година варненци да почиват на своя празник.

От пресцентъра ни обясниха, че тази година има промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, според която общинският съвет в градовете сам решава дали да обяви празника на града си за почивен. На въпроса защо в такъв случай кметът на Варна ще внася предложение в МС, пресаташето Милена Милева ни отговори, че вероятно промяната е станала междувременно и от общината не са знаели, че има такава. „Досега надлежният ред бе тези решения да минават през Министерски съвет”, заяви Минева. Тя разказа, че получавала доста обаждания от фирми, които се интересували дали ще се почива на 15ти , с цел да направят своя график.

Нашето предложение е, ако може общинският съвет да гласува решението, за обявяването на Деня на Варна за неработен, всяка година на 16-ти август. Така, за свое улеснение, варненци ще научават за почивния си ден на следващия работен. 

Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г. в деня на Успение на Пресвета Богородица. През 2007 година за първи път той бе обявен и за почивен ден. Така за първи път в историята на България град празнува своя празник като неприсъствен ден. Денят на Варна бе обявен за почивен ден еднократно и на следващата 2008 г.

06.08.2011, 12:33 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Варна, почивен ден, 15-ти август

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Рибка
08.08.2011; 15:05
Толкова много правописни грешки в една статия отдавна не бях срещала. Дали от недоглеждане или от неграмотност - няма значение, редакторите не са си свършили работата.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics