1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Шистовият газ настъпва към ВарнаШистов газ

Част от планираните протести предвидени за днес срещу добива на шистов газ се провалиха. "Не съм забелязал да има струпване на хора", заяви за Дефакто:Вестникът кметът на Суворово Павлин Параскевов. Градоначалникът разказа, че никой дори не му е искал разрешение за протестни изяви.

По-рано в медиите беше обявено, че гражданското сдружение "СИЛА" организира т.нар. флашмоб (моментна тълпа) на три места във Варненска област днес- Ветрино, Вълчи дол и Суворово. В обявения час от 13:30 обаче на центъра в Суворово нямало никой, разказа Параскевов. По думите му никой не е идвал при него да се оплаква от предстоящия добив на шистов газ. "Обикновено хората идват при мен да се жалват от безработицата", категоричен бе кметът. 

По повод предстоящата предизборна кампания Павлин Параскевов заяви, че все още обмисля дали да се кандидатира за следващия мандат, но везните клонят към включване в борбата за кметския пост.

Чрез организирането на протести активистите от "СИЛА" искат да насочат общественото внимание и да събудят гражданските позиции по отношение на предстоящия добив на шистов газ. Според ентусиастите трябва да се прекъсне порочната практика на гражданско мълчание и страх, да се реагира светкавично за проблем, който е пряко свързан с населението на няколко области, с тяхното съществуване, за техните поколения, за почвата, от която се раждат благата, които слагат на масата, за водата, за нелечимите болести, за нарушение на детеродните функции на жените.

От "СИЛА" считат , че трябва да се съберат мненията, анализите и прогнозите на специалистите и експертите в тази област, и да се сведат до знанието на всички. Хората сами да решат, след като се изложат негативите и позитивите, дали искат да живеят в среда, в която се добива шистов газ. По думите на организаторите този вид енергиен източник носи много и неизлечими болести.

По-рано правителството даде зелена светлина на америкаската компания "Шеврон" за получаване на разрешително за търсене и проучване на шистов газ в терена Нови пазар в Североизточна България. Само за започване на процедурата компанията ще плати 30 млн. лв. Всички рискове за това дали ще се намери газ и при какви условия, какво ще покаже оценката за въздействие върху околната среда, са за сметка на американците. 

Според някои експерти добивът на шистов газ ще наруши екологичното равновесие и може да се предизвика земетресение.

04.08.2011, 18:00 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Варна, шистов газ, добив, протести

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics