1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Погват ”Лукойл” за монопол и картел”Лукойл”

Антимонополната комисия има съмнения за картелни споразумения и господстващо положение на „Лукойл България“ на пазара на горивата, съобщиха от ведомството, пише dnes.bg.

КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво. 

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата – от производството и вноса през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител. 

Като резултат от направения анализ са се откроили два проблема за конкуренцията на пазара. От една страна, се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара.А от друга страна, загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, отчитат от комисията.

Въз основа на откроените проблеми антимонополната комисия е образувала производство за установяване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България" ЕООД.  

КЗК ще информира и ЕК за започналото производство предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения.

Комисията информира министъра на финансите за необходимостта да се предприемат мерки за подобряване на конкурентната среда, се посочва още в съобщението. 

Малко по-късно от ведомството съобщиха за БТА, че вече е постъпило писмо от икономическото министерство, в което се поставят въпроси за евентуална злоупотреба с господстващо положение от „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл Авиейшън“. 

Това обеща да направи още сутринта министър Трайчо Трайков.

03.08.2011, 17:26 Автор: dnes.bg


Тагове: "Лукойл", картел, монопол

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА