1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Джетове дебнат плажуващи!Джет

"Огромният брой плавателни средства и неправилната им употреба са предпоставки за инциденти в морето", заяви пред Дефакто:ВестникЪт директорът на ИА "Морска администрация" Варна кап. Валентин Енчев. Директорът на Изпълнителната агенция коментира, че има много нерегистрирани джетове, които създават опасности в морето. От началото на летния сезон до момента са заловени 4-рима нарушители.

Нерегистрирането на водните атракциони създавало трудности пред ИАМА, тъй като при оплакване от плажуващи и хващане в нарушение на джета, нямало как да се установи чия собственост е плавателният съд. "Единственият начин да бъде хванат такъв незаконен джет е да бъде преследван", заяви кап. Енчев. Катерите на Морска администрация успявали да развият скорост около 30 км/ч, което не можело да се сравни със скоростта на водния мотор."В такива случаи на преследване действаме съвместно с Гранична полиция, което дава резултат", допълни директорът на Морска администрация- Варна.

Има бум на регистрация на джетовете през последните 10-тина дни, разказа още кап. Валентин Енчев. До момента записаните на хартия водни атракциони били 155, като само за ден в Морска администрация получавали по няколко заявления за регистрация, обясниха от Изпълнителната агенция. 

"Това лято плажуващите също са много активни, на ден получаваме по няколко сигнала за джетове в нарушения", добави кап. Валентин Енчев. Директорът на ИАМА призова водачите на плавателните средства от този тип да спазват правилата за движение в морето, а именно да вдигат бърза скорост на 200 м. навътре след шамандурата на охраняемите плажове, и на 300 м. от брега от неохраняемите зони. "Има си коридори, има си ограничение на скоростта от 9 км в час, нека джетовете да излизат през тях, а не през хората, разбирам интересът към този  тип плавателно средтсво, но парвилата трябва да се спазват, за да няма жертви, допълни директорът на Морска администрация.

Санкциите за нарушаващите правилата са от 50 до 500 лв. по преценка на морските инспектори. "Като големина глобата не е достатъчно превантивна мярка", категоричен бе кап. Енчев. 

02.08.2011, 17:29 Автор: Олга Добрева


Тагове: джетове, плажуващи, нерегистрирани, нарушения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА