1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Сирия шокира светаСирия

 ЕС е шокиран и ужасен от употребата на танковесрещу мирни граждани на сирийския град Хама. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, пише news.bg.

При вчерашната офанзива на войските на Башар Асад в различни градове на страната бяха убити повече от 150 души, а десетки други бяха ранени.

Офанзивата на сирийската армия е още по-шокираща, тъй като бе предприета в навечерието на свещения мюсюлмански месец Рамазан, подчерта Аштън.

Тя напомни, че сирийската армия и силите за сигурност имат задължението да защитават гражданите, а не да ги избиват безразборно.

Остри декларации по повод действията на режима в Дамаск направиха външните министри на няколко страни от ЕС. Дори Турция, която е доскорошен съюзник на Сирия, се присъедини към призивите за спиране на насилието и за диалог.

Заедно с останалите страни от мюсюлманския свят Турция едълбоко разочарована и потресена от случващото се в навечерието на свещения месец Рамазан. Развитието на събитията повдига въпроса дали сирийските власти са искрени, казвайки че са готови да решат проблемите с мирни средства, се посочва в декларация на турското външно министерство.

Италия и Германия пък настояха за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради кръвопролитията в Сирия.

Настояваме Съветът за сигурност на ООН да се събере спешно, за да вземе твърдо становище, заяви италианския външен министър Франко Фратини.

Съобщенията от Хама са ужасяващи. Те показват истинската същност на сирийския режим, това заяви в декларация и американският държавен глава Барак Обама.

В Сирия нещата ще се подобрят, когато започне преход към демокрацията. САЩ ще продължат да засилват натиска над сирийския режим и ще работят с други страни, за да изолират правителството на Асад и да подкрепят сирийския народ, се казва още в декларацията.

01.08.2011, 10:13 Автор: news.bg


Тагове: Сирия, шокира, света, убити, ООН

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА