1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Жеги и през августЖеги

През август промените на времето ще са редки. Ще бъде предимно слънчево и горещо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от Дарик.

В началото на август въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури, а температурите ще бъдат близки до обичайните. През последните дни от първото десетдневие ще настъпи постепенно стабилизиране на атмосферата и повишение на температурите. През второто десетдневие ще бъде по-топло от обичайното. Ще преобладава слънчево и горещо време. Временно лабилизиране на атмосферата ще настъпи около средата на периода, когато на отделни места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, а температурите временно ще се понижат.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще запази характера си - ще бъде предимно слънчево и горещо. Към края на месеца се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Ще има условия за превалявания и температурите относително ще се понижат. Тази година през август се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета - между 18° и 20°, а за планините - между 12° и 16°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 34° и 39°. В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,17 часа и залязва в 20,48 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 6,49 часа и залязва в 20,04 часа. Продължителността на деня е 13 ч. и 16 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 6 август - първа четвърт, 13 август - пълнолуние, 22 август - последна четвърт, 29 август - новолуние. Обикновено през месец август валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето - нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително. Времето се преобразува от летен към есенен тип.

31.07.2011, 13:40 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: август, време, прогноза

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА