1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

Държавата може да спре за дълго ЛукойлЛукойл

В кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков заяви, че има бензин за 160 дни в държавния резерв, но няма да е необходимо използването му, защото няколко компании са преориентирали гориво към България, пише news.bg. От днес при необходимост ще започнат допълнителни доставки, подчерта той.

Дянков посочи, че за самолетите също има достатъчно гориво, като от държавния резерв то би стигнало за около един месец.

„Оказа се, че е въпрос на 2-3 дни да се преориентират доставките от други страни, така че нито за бензина за колите на гражданите, нито за БДЖ, нито за летищата, има проблем", увери финансовият министър.

Преди три дни Агенция Митници затвори складовете на "Лукойл", тъй като комбинатът не е изпълнин изискването на закона да монтира измерващи уреди за количеството гориво.

Това означава, че компанията няма къда да складира производството си и трябва да спре. Вчера генералният й директор Валентин Златев обяви, че още ден Лукойл може да работи, но ако спре, след това пускът му отнема месец.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че „приятелството си е приятелство, но законът трябва да се спазва".

В Министерството на транспорта е създаден кризисен щаб, който да следи за снабдяването с горива на основните превозвачи у нас.

74 от лицензираните складове са привели дейността си съгласно изискванията на наредбата. 4 складове не са привели дейността си и вече са преустановили дейността си.

Това заяви още финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов относно снабдяване на данъчните складове на течни горива с необходимите измервателни уреди.

Има връчени 2 решения за прекратяване на лицензи за управление на данъчни складове за производство и течни горива, посочи още финансист номер 1. Прилагаме закона, без да се правят изключения, категоричен бе Симеон Дянков.

Защитата на българската държава ще е до край, допълни той, като посочи, че лицензът на компании, които не са привели дейността си спрямо буквата на закона, ще бъдат възстановени, когато те на 100% изпълнят изискванията.

На 26 юли изтече нормативно установеният срок, в който всички данъчни складове в страната трябваше да бъдат снабдени с измервателни уреди, които да са свързани он лайн с информационната система на Агенция "Митници". Това е един от най-мощните инструменти, който може да намали ДДС измамите и за борба със сивата икономика, посочи Иван Иванов.

Той припомни, че единствената компания, която не е изпълнила законовото изискване е Лукойл. По думите му компанията е имала срок от 1 година да изпълни изискванията. Иванов бе категоричен, че напълно основателно е бил отнет лицензът на Лукойл.

29.07.2011, 15:56 Автор: news.bg


Тагове: Лукойл, лиценз, спиране, гориво, държава

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА