1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Горивата няма да поскъпват. Засега.Бензин

Засега няма причини да се променят цените на горивата при потребителите заради кризата с "Лукойл Нефтохим". Това каза председателят на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев през БНТ. Асоциацията покрива около 80% от пазара на горива в страната.

Според Делчев тази оценка е за краткосрочен план, но ситуацията може да е различна, ако бургаската рафинерия остане без лиценз до края на годината.

Медийна проверка по бензиностанциите в страната показа, че няма промяна в цената на горивата от сряда, когато бе обявено, че "Нефтохим" остава без лиценз" и 24 часа по-късно.

"От момента, в който се изчерпат оперативните запаси, ако днешните преговори на "Лукойл" с правителството не доведат до бързо разрешение на проблема, трябва да се мисли за увеличение на вноса", каза Делчев, преди да стане известно, че преговори до обед не е имало."Като говоря за увеличение на вноса, все пак трябва да се попълни едно количество между 50 и70 процента от потреблението на българския пазар, което се доставя от "Нефтохим", което е твърде сериозно. Това не е лесна задача", продължи той.

Според Делчев това, че има 420 вносители на горива в страната не решава бързо въпроса с доставките. "В България вносът на горива не подлежи на лиценз, т.е. никой не се лицензира. Ние с вас можем да внесем петролни продукти, ако желаем, от тези 420 половината са в сивия сектор, срещу които правителството и министър Дянков се борят. Останалата половина, които внасят по 2 хиляди тона, не могат да започнат да внасят по 20 хиляди", продължи той

Председателят на браншовата организация не скри притеснението си, ако "Лукойл Нефтохим" остане дълго без лиценз. "Разбира се, че имам притеснение и всички фирми на пазара го имат и започват да мислят дългосрочно как да увеличат вноса. Най-лесната задача е да се увеличи вносът. Ако си внасял 5 хиляди тона месечно, да започнеш да внасяш 20 или 30, или 50 хиляди. Това изисква финансови ресурси, банкови гаранции, изисква организация, изисква логистика, изисква транспорт. Не е едно и също да купуваш нефт от друг, да купуваш дизелово гориво от "Лукойл" или да го караш от някоя от рафинериите от съседните държави, особено като се има предвид, че някои от тях излизат в планов ремонт.", обясни той.

Паниката може да е опасна за пазара

Делчев предупреди, че ще е опасно, ако се стигне до паника на пазара. "Искрено се надяваме и призоваваме да не се стигне до паника, защото на паниката пазарът няма как да издържи. Ако започне да се налива в бидони и във варели, очевидно ще се стигне до недостиг, а недостигът води до един ефект, той не води до понижаване на цените, води до обратната тенденция нагоре".

Според Делчев ефект от спирането на рафинерията може да няма върху автомобилните горива, "а по отношение на авиационните горива, по отношение на газ пропанбутан, където запасите са по-ниски, по отношение на битума, който се използва за магистралите".

"Това са суровини, при които резервът е нисък и при които при едни по-дългосрочни мерки ефектът ще се почувства много скоро, негативният ефект", каза той. Делчев не видя никакви основания цените на горивата да паднат, както прогнозира вицепремиерът Симеон Дянков, който се позова на либерализирания пазар и 420-те фирми играчи на пазара. "Аз не искам да съм носител на лоши новини, но не виждам никаква причина за падане на цените на горивата, освен ако международните цени не паднат. Не виждам как от това, че на "Лукойл" му е взет лицензът, цените ще паднат. По-скоро трябва да се предпазим от обратния ефект, да не скочат цените".

Трайчо Трайков: Ако забележим спекулации, ще отворим Държавния резерв

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не смята, че ще има спекулативни игри на пазара на горива. В коментар за Нова телевизия той предупреди, че в евентуална спекула ще се пресече с горива от резерва, които държавата ще освободи.

"Изрично да предупредя всеки, който си мисли, че може да прави ажиотаж в тази ситуация, основания за повишение на цените на горивата няма и не трябва да има. Вносът е либерализиран, има 420 вносители, има достатъчно горива в региона. Ако забележим каквото и да е, така, необосновано или спекулативно завишение на цените, сме готови да реагираме с количествата от държавния резерв".

Министърът обясни, че в резерва има горива за около 85 дни, които могат да компенсират отсъствието на "Лукойл Нефтохим" шест месеца от пазара.

28.07.2011, 15:18 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: горива, цени

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center