1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Поход на цици в центъра на ВарнаКърмачка

Поход на кърмещите жени в центъра на Варна ще открие Световната седмица на кърменето, която ще се проведе от 1 до 7 август, научи Дефакто:ВестникЪт. Шествието на майките ще тръгне от хотел „Черно море” и ще приключи на поляната до разклоненото дърво в Морската градина. Целта на инициативата е да покаже кърменето като най-естествения и здравословен процес в човешкия живот, коментираха пред Дефакто:Вестникът организаторите от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” и представители от УНИЦЕФ за България.

В седмицата, посветена на кърменето са предвидени лекции и консултации с различни специалисти в областта. Новото тази година е, че майките ще могат да се включат в цикъла срещи-разговори „Подкрепа от майки за майки при кърмене”, които ще продължат да се провеждат и през останалите месеци от годината, разказаха от Асоциацията.

 „Идеята на световната седмица на кърменето е колкото се може повече майки да научат за процеса кърмене- колко е полезен за децата и за самите тях”, заяви представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радучай. За да стигне кампанията до повече жени, ще се използват всички начини за комуникация в интернет като социални мрежи, блогове и портали, обявиха организаторите. Консултанти ще отговарят онлайн на въпросите на всички заинтересовани, относно подготовката и самия процес на кърменето.

Кърменето е най-полезно за детето и майката, обясниха специалистите. По този начин укрепва имунната система на бебето, а жената  се възстановява по-бързо след раждането, категорични са лекарите. По данни на УНИЦЕФ за България едва 1,3% от майките в България кърмят децата си 6 или повече месеца. Златното правило е дететто да се кърми поне 6 месеца, обясниха от организацията. „Близо 99% от подрастващите не получават пълноценна здравословна храна в първите месеци, което е причината за слабата имунна система на децата, които в момента страдат основно от алергии”, обясни Таня Радучай. Статистиката на УНИЦЕФ за България сочи, че масово жените, които са раждали със секцио изобщо не кърмят децата си, което е тревожно, алармират лекарите.

28.07.2011, 13:32 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: кърмене, майки, поход

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА