1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

И чуждестранните лекари бягат от БългарияСпешното

Лекари от Центъра за спешна помощ в  МБАЛ „Света Анна” във Варна предпочитат да търсят реализация в чужбина, заради ниското заплащане, научи Дефакто:ВестникЪт.

 Д-р Мохамед Алибрахим работи като лекар от 20 години в България. Той разказа пред екипа ни, че обича професията си и призванието му е да помага на хората в беда, но с ниското възнаграждение, което получава у нас не може да се грижи пълноценно за семейството си. „Необходими са лишения. Заплатата ми от спешното е 450 лв.”, сподели медикът. „ Не може и  да си помислим за семейна почивка или хубави дрехи", добави д-р Алибрахим.

Поради ниските заплати текучеството на кадри в системата на спешната помощ е голямо, което води до снижаване на качеството на работния процес, коментират лекарите. „Даваме по 20 часови дежурства, през центъра минават над 300 души за денонощие, не можем да сформираме екипи и да направим графиците.”, жалва се д-р Мохамед Алибрахим.

От липсата на кадри страдат  и пациентите, които чакат спешна лекарска намеса.

“Не съм доволна от обслужването, няма достатъчно лекари, принудени сме да търпим ужасни болки, докато ни обърнат внимание”, оплака се  Диляна Георгиева, пациентка със счупена китка. Пенсионерката разказа, че й се е наложило да чака близо 5 часа, докато я приемат в спешното. „Не са виновни здравните работници, а управниците”, добави тя.

 Дежурният лекар разказа още пред екипа на Дефакто:ВестникЪт, че пациентите са загубили доверието си в тях. ”Гледат на нас, като на техни врагове. Вършим си работата съвестно, но системата просто не работи. Пациентите се оплакват, че плащат високи здравни осигуровки и не получават адекватно обслужване, заради дефицит на медици”, заключи лекарят.

 Д-р Мохамед Алибрахим също обмисля варианта да практикува медицина извън България в най-скоро време. 

28.07.2011, 11:04 Автор: Елисавета Илиева


Тагове: чуждестранни лекари, бягат, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА