1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КОД: ЛИЧНИ!

Свършиха тубите за бензин!Туба

Спирането на лиценза на най-големия вносител на гориво у нас предизвика асоциации сред някои от читателите ни с кризата в началото на 90-те години. Легенди се носят за зареждането на атомобилите с бензин във времената в зората на демокрацията . Митовете варират между запасяване с гориво от познати, продажба на "черно", носене на бензинови туби и бутане на коли на празен ход до бензиностанциите. Спомените си за петролната криза години разказаха очевидци пред Дефакто:Вестникът. 

"Спомням си кризата с бензина през 90-те. Тя беше в световен мащаб, заради войната в Ирак и Иран", сподели корабният инженер Айдън Ала. "Бях 5 годишен, но се сещам, че баща ми имаше шкода и взимаше гориво с бидони по 20 литра. Тогава повече не се разрешаваше", коментира Айдън. "Имахме познат, който работеше на бензиностанция и ни отпускаше до 25 л.", добави инженерът.  Той разказа, че по онова време бензиностанциите били държавни, а бензинът не бил скъп. "19 стотинки за литър плащахме, но гориво нямаше, трудно се намираше. И месото беше по 20 стотинки, но и от него рядко взимахме, поради липсата му в магазините", спомня си варненецът. "Сега всичко има, и бензин, туби не се носят, но цената е много висока. Всеки иска да зареди гориво, но не всеки може да си го позволи", заключи Айдън.

"Едно време зареждахме с купони", спомня си пенсионерът Ангел. "Имахме бончета и си пълнехме гориво на бензиностанциите, имахме лимит от  държавата. Бензинът не стигаше, но тогава, като че ли нямаше чак толкова автомобили, не карахме много", добави бившият шофьор. 

"Навремето бензин трудно се намираше, въртяха се далвери, продаваше се на "черно". Мои познати ходеха до Бургас, преработваха ужким гориво, но после  ги хванаха", разказа Иван. "Тогава нямах, кола, бях на 14 години, но и сега също вървя пеша".

27.07.2011, 17:12 Автор: Олга Добрева


Тагове: туби с бензин, спомени, криза

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
ИЛИЯ
28.07.2011; 15:30
Стига сте създавали излишно напрежение!
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center