1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

В ”Чайка” няма да се строиЧайка

Строителството във варненския квартал „Чайка“ ще бъде забранено. Това решиха на заседание днес общинските съветници от комисията по архитектура, предаде dnesplus.bg Те одобриха предложение на кмета, въпреки, че по закон той може сам да наложи ветото без санкция от съвета. 

Главният архитект на общината Петър Йорданов обясни, че има спечелено дело в съда, с което той се задължава да издаде строително разрешение за жилищна кооперация до Пета гимназия. Девет са частичните подробни устройствени планове, които все още са в сила, и ако собствениците на имотите пожелаят, могат да реализират своите инвестиционни намерения. За да се спре застрояването на комплекса, построен през 70-те години и даван за пример, от кметската администрация предлагат да се наложи двугодишна строителна забрана. Впоследствие тя може да бъде удължена за срок от още една година със санкция от министъра на регионалното развитие, обясни арх. Йорданов. 

Вече пет години се бави проектът за преструктуриране на квартала. Срокът на софийската фирма, която е трябвало да изготви подборен устройствен план, е изтекъл още в края на 2006 година. Предложеният план два пъти е отхвърлян на заседания на експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/. Причината е, че се е залагала застрояване на зелените площи, тъй като са реституирани. Фирмата-изпълнител така и не е преработила плана, обясни пред съветниците арх. Йорданов. По негови данни, трябва да се намери вариант процедурата да се приключи и ако трябва да се избере нова фирма. 

Около 20 са новопостроените сгради в квартала, каза още арх. Йорданов. Заради напрежението между реститутите и жителите на „Чайка“, кметът Кирил Йорданов многократно през 2005 година е заявявал, че ще се наложи пълно строително вето в квартала. Такова обаче никога не е сторено, стана ясно по време на заседанието на ресорната комисия. 

27.07.2011, 15:46 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: квартал "Чайка", строежи, забрана

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center