1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Зорба гъркът е...македонецАтина

Прочутият Зорба гъркът почива в гробището „Бутел“ в Скопие, пише македонският „Утрински весник“, цитиран от dnes.bg.

Прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се казвал не Алексис, а Георгиос Зорбас. Този човек живял в Скопие от 1926 до 1943 година, когато починал в „окупирано“ Скопие (както все още говорят в Скопие за 1941–1944 г., когато  във Вардарска Македония има българска администрация). „Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар“. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма „Зорба гъркът“ на 22 юли 1966 г. в Белград. Ден по-късно „Политика експрес“ отбелязал събитието, което станало повод за журналистически разследвания дали най-известният грък е бил истинска личност. Разследването отдавна стигнало до скопските гробища „Бутел“. Там в парцел 17, алея 3, в гроб номер 23 почива Георгиос Зорбас, пише „Утрински весник“. „Зорбас години наред живееше и работеше в Скопие. Познаваме се отлично, винаги са ме привличали неговият изключителен живот и необикновеният му характер. Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки“, бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина.

Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини в Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада – на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Дъщерята и бащата живеели в хотел „Ловец“ в Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.

Между старите жители на Скопие дълго се говореше, че в едно мрачно пролетно утро в окупирано Скопие, пише „Утрински весник“ и уточнява – в далечната 1943 г., пред хотел „Ловец“, по-добре да се каже – гостилница, която видните скопски жители избягвали, бил поставен ковчег. Хората си шепнели: „Отиде си Зорбас. Как? Беше стар, казват едни. Та кое сърце може да издържи на тоя живот, добавят онези, които се опитват да се представят като добри познавачи на живота на чаршията. Да не се е самоубил, пита някой, да не е бил болен или алкохолът все пак си е казал думата? Много пиеше...“. 

Преди 20 години седмичникът „Пулс“ публикува обемна разследване, което потвърди „подозренията“, че най-известният грък от ново време Зорбас, е живял почти две десетилетия в Скопие – от 1926 г. до смъртта си през 1943 г., допълва още „Утрински весник“. 

27.07.2011, 12:12 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Зорба гъркът, македонец

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: