1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

133 години от Особождението на ВарнаВарна

С благодарствен молебен в храм „Св. Архангел Михаил” и с полагане на венци с военен ритуал във Варна ще бъде отбелязана 133 –та годишнина от Освобождението на града. Церемонията ще започне в 11.00 часа. 

В 13.00 часа в местността „Терасите” в район „Владислав Варненчик” ще се състои поклонение и полагане на венци и цветя пред Мемориала на първите заселници на района и загиналите руски войни. Паметникът, издигнат изцяло с дарения на Инициативния комитет, фирми и граждани, се превърна в още един знаков исторически символ за Варна, пред който хората се събират, за да почетат уроците на миналото. 

Историческата годишнина ще почетат с присъствието си народни представители, представители на Община Варна и областната администрация, варненският Общински съвет, районни кметове, представители на генералните консулства на Русия и Украйна, НПО, институции, учебни заведения. Специална покана е отправена към всички, които са дарили средства за изграждането на Мемориала - едно достойно място за преклонение пред историята.

На този ден през 1878г. с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

27.07.2011, 10:54 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: 133 години, Освобождение, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА