1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Китайци превземат ВарнаКитайски

Решение за безвъзмездно ползване на жилище за срок от година за две доброволки от Китай бе гласувано на последната сесия на Общинския съвет. Предложението дойде от кмета на Варна Кирил Йорданов. 

Поводът за предоставянето на апартамента, намиращ се на бул."Владислав Варненчик" 48, идва от Дирекция "Образование". Двете дами от Китайската народна република са преподавателки и ще учат варненски ученици на родния си език. Проектът е експериментален и се провежда по споразумение на Община Варна и Китайското посолство, коментира директорът на Дирекция "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова. "Наше задължение е да настаним учителите, но няма да им плащаме заплати, тази грижа се поема от страна на Китай", обясни Попстефанова. Тя допълни, че уроците по китайски ще се преподават извънкласно и ще бъдат напълно безплатни за желаещите. До момента общо 200 ученици от няколко варненски езикови гимназии са проявили интерес към екзотичния език. 

"Това не е първият по-рядък език, който се учи извън часовете във варненски училища", разказа Калинка Попстефанова. Гимназисти вече са се запознали с японския.

Двете учителки от Китай току що били завършили специалността "китайски за чужденци" и знаели английски, обясниха още от Община Варна.

За комфорта на гостенките също е помислено, тъй като в предложението на кмета е предвидено и отпускането на 34 000 лв. за ремонт на жилището в рамките на бюджета на функция „Образование”. Общината ще поеме и текущите разходи на двете чужденки като плаща сметки за електроенергия, вода, интеренет, медицински застраховки. Доброволките ще могат да се возят безплатно в градския транспорт, тъй като картите им за ползване също ще им бъдат осигурени безвъзмездно. Всички средства за разходите на двете гражданки на народната република са заложени в бюджета на Община Варна в т.нар. "Други дейности по образование".

Решението за безвъзмездното ползване на жилището от двете китайки, както и другите предложения за поемането на разходите им, не бе прието на тази Общинска сесия, заради липса на кворум.

25.07.2011, 16:52 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: китайци, Варна, учителки

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center